Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Wielerronde voor het Groene Hart

16-03-2007

Achttien ploegen met elk acht renners nemen zondag 25 maart deel aan een professionele wielerwedstrijd van 203 kilometer tussen Leiden en Woerden. De wielerronde in het Groene Hart wordt rechtstreeks in zijn geheel uitgezonden op SBS6. Tijdens de uitzending is er veel aandacht voor het landschap, de dorpen en de steden waar de renners doorheen fietsen.

Directeur van Architectuur Amsterdam, Maarten Kloos, heeft het idee van een wielerwedstrijd bedacht. Hij wil meer landelijke bekendheid voor het unieke karakter van het Groene Hart. In kringen van overheid, cultuur en architectuur, sport, media en bedrijfsleven is het idee enthousiast ontvangen en uitgewerkt. Op donderdag 15 maart is een voorlopige deelnemerslijst bekend gemaakt met onder andere de namen van Léon van Bon, Steven de Jongh en Tom Steels. De definitieve lijst wordt op zaterdagavond 24 maart gepubliceerd.

Cultureel programma

De Telegraaf komt op 20 maart met een special uit over de wiellerronde met een oplage van 750.000 exemplaren. Ook is er een boekje verschenen waarin 26 meer of minder bekende fietsende Nederlanders vertellen over hun favoriete rondje door het Groene Hart. Zo beschrijven Joop Zoetemelk, Jan Janssen, Leontien van Moorsel, Henk Angenent en Peter Post gedetailleerd hun geliefde routes zodat mindere goden deze na kunnen fietsen.

Een aantal gemeenten in het Groene Hart heeft een uitgebreid cultureel programma opgesteld. De historie, de huidige betekenis en de toekomst van het gebied staan daarbij centraal.

De route, de plattegronden van de start- en de finishlocatie en de voorlopige deelnemerslijst zijn te raadplegen op de website http://www.rondevanhetgroenehart.nl