NCRV

Het hoogste woord

Gast: Agnes Kant

Zondag 25 maart 2007
22.55 uur
Nederland 2

In Het hoogste woord legt presentator Klaas Drupsteen bekende Nederlanders drie teksten uit de bijbel voor. Teksten die inspireren, confronteren, irriteren en herinneringen oproepen. Bijbelkennis is geen vereiste in het gesprek, openhartigheid wel. Aan de hand van deze bijbelteksten vertelt de gast zijn verhaal op drie verschillende, voor hem of haar belangrijke, lokaties. Vandaag: Agnes Kant.

Het etiket 'Bijtertje van de Tweede Kamer' draagt ze als een geuzennaam. Agnes Kant, de nummer twee van de SP, de vrouw achter Jan Marijnissen. Haar loopbaan klinkt als een klok. Ze studeerde Gezondheidswetenschappen, promoveerde op onderzoeksmethoden naar baarmoederhalskanker en koos daarna voor de politiek. Eerst als gemeenteraadslid in haar woonplaats Doesburg en sinds 1998 als Lid van de Tweede Kamerfractie voor de SP.

In Het hoogste woord praat ze met Klaas Drupsteen over waar ze het allemaal voor doet, haar drive, haar verontwaardiging over waar het fout gaat in de Zorg, over haar familie en over het belang van rituelen, iets wat haar pas duidelijk werd toen in haar familie vorig jaar het noodlot toesloeg.

Teksten uit de bijbel raken nog steeds en blijken van blijvende waarde. Dat wordt zichtbaar in de nieuwe 12-delige serie van Het hoogste woord, het inspirerende programma van de NCRV. Het hoogste woord is inmiddels uitgegroeid tot een multimediaal project. Het begon in 2004 als een rubriek in de NCRV-gids, werd een radiorubriek in Schepper & co op Radio 5 en vorig jaar verscheen Het hoogste woord in boekvorm. Daaraan wordt dit jaar met Pinksteren een nieuw medium toegevoegd, de site www.hethoogstewoord.ncrv.nl.