Vogels en vlinders in de tuinkamer

22.03.2007 / 11:35 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Milieu centraal

Milieu centraal

Persbericht

Vogels en vlinders in de tuinkamer: uw tuin als thuis voor dieren én mensen

Milieu Centraal lanceert met de campagne 'Laat uw tuin leven' eenvoudige tips voor meer leven in uw tuin

De tuin wordt steeds meer een verlengstuk van de woning. Loungen, gezellig eten en ontspannen in de tuin: het is steeds meer een trend aan het worden. Grote terrassen met barbecuestellen en zelfs hele kookblokken krijgen een plek in onze nieuwe tuin- c.q. 'woon'kamer. Maar hoe zit het met de dieren en het leven in de tuin? Milieu Centraal wil met de campagne 'Laat uw tuin leven' aandacht vragen voor de toenemende verstening van tuinen. De boodschap: vergroot het genieten in uw tuin door van uw tuin ook een thuis te maken voor vlinders, vogels en andere dieren. In de campagne veel praktische tips, waaronder de 'vijf groene vingers van het natuurrijk tuinieren'.

Hoe je voor jezelf én voor de dieren een plek kunt maken in je tuin, is o.a. te zien in het programma de Tuinruimers op SBS 6. Dit voorjaar werkt Milieu Centraal samen met dit programma dat zowel over genieten gaat, als over de tuin als uw stukje natuur dichter bij huis.

De campagne gaat officieel van start op zaterdag 25 maart a.s. in het televisieprogramma De tuinruimers. In deze aflevering uitgebreid aandacht voor de aanleg van een natuurrijke tuin.

Laat uw tuin leven
Door bij de inrichting en het onderhoud van de tuin rekening te houden met natuur en milieu, gaat de tuin meer leven én is de kans op ziekten en plagen aanzienlijk minder. Milieu Centraal geeft hier in de campagne 'Laat uw tuin leven' veel praktische tips voor.

Tijdens de campagneperiode, die loopt tot half juli 2007, kan de tuinierende consument voor tips en adviezen terecht op de speciale actiepagina van Milieu Centraal: www.laatuwtuinleven.nl. Op de actiepagina kunnen mensen meedoen aan de tuinquiz en verhalen van andere tuinliefhebbers lezen. Ook presenteert Milieu Centraal de vijf groene vingers: vijf basisprincipes die de tuinbezitter in acht kan nemen om tot een natuurrijke tuin te komen. Deze tips zijn gemakkelijk te realiseren in zowel een grote als een kleine tuin.

De vijf groene vingers van het natuurrijk tuinieren
De vijf tips zijn deels gericht op het creëren van hoogteverschillen in de tuin. Deze zorgen er weer voor dat beschutting en nestelgelegenheid wordt geboden voor vogels en andere dieren. Dit kan bijvoorbeeld door het planten van bomen en struiken, maar ook het planten van bloemen voor vogels en vlinders helpen om deze dieren in de tuin aan te trekken.

Milieu Centraal biedt via haar site uitgebreide lijsten met boom- en struiksoorten die geschikt zijn voor grote en kleine tuinen. Dat maakt het kiezen een stuk gemakkelijker! Ook zijn er lijsten samengesteld met zomerbloeiende planten en planten die in de nazomer en herfst aantrekkelijk zijn voor mensen en dieren.

Tot slot wordt geadviseerd om water in de tuin te brengen, in de vorm van een vijver of andere waterelementen. En extra voorzieningen voor dieren in de tuin, zoals nestkastjes, vlinderkasten en hommelhotels.


----Einde persbericht----