Nederlandse Islamitische Omroep

Onderwerpen NioScoop, 25 maart 2007, 14.00 tot 14.30 uur, Nederland

Moskeeën voor groenfondsen misbruikt
In de periode tussen de jaren 1995 en 2001 zijn duizenden Turken slachtoffer geworden van aandeelhandel in zogenaamde 'groenfondsen', die zonder rente werken. De moskeeën werden gebruikt als aandeelmarkt. Een aantal bestuurleden van Milli Görü? zijn ontslagen. Tegen het beleid van de organisatie in, stelden zij zich op als intermediair voor de betrokken bedrijven. Nioscoop sprak met een slachtoffer, de ex-directeur van één van de bedrijven en vertegenwoordigers van Milli Görü? over de rol van moskeeën bij deze vermeende oplichtingpraktijken.

Jong, moslim, en op zoek naar een partner
Het vinden van een geschikte huwelijkspartner is voor iedereen moeilijk. Voor jonge Nederlandse moslims is het soms nog extra lastig door bijvoorbeeld de bemoeienis van ouders. Is de manier waarop moslims met hun huwelijkspartner-in-spé in contact komen veranderd? Werkt daten via internet? Wat als ouders de partnerkeuze van hun zoon of dochter niet accepteren? Kan een tussenpersoon als Cupido zijn werk doen? Dit en meer aanstaande zondag bij Nioscoop in een reportage over moslimjongeren en hun partnerkeuze.

Onderwerpen De Horizon, 24 maart 2007, 19.30 tot 20.10 uur, Radio

Islamitische basisschool
Alweer kwam afgelopen week een islamitische school negatief in het nieuws. Dit keer was het de islamitische basisschool Salah Eddin El Ayyoubi uit Helmond, waar administratieve fouten zijn gemaakt. Het Ministerie van Onderwijs heeft aangifte gedaan tegen de school op verdenking van fraude en een deel van de subsidie gestopt. Met de kwaliteit van het onderwijs heeft de aangifte niets te maken. De school reageerde verbaasd op de aangifte en de daarop volgende media-aandacht. Wat is er aan de hand bij deze islamitische basisschool? In de Horizon een gesprek met de woordvoerder van Salah Eddin El Ayyoubi.

Debat over Wilders
Eén collegezaal aan de Universiteit van Amsterdam was niet voldoende voor al het publiek dat op het debat over Geert Wilders afkwam. In het kader van de Internationale Dag tegen Racisme werd een debat over de opkomst van Wilders gehouden. De door de Partij voor de Vrijheid behaalde negen zetels, baren de organisatoren zorgen. En de uitspraken van Wilders over moslims en islamisering vallen volgens hen regelrecht onder het kopje 'racisme'. Onder andere Mohamed Rabbae gaf zijn uitgesproken mening over de islamofobie in Nederland. De Horizon was aanwezig en peilde de meningen van sprekers en publiek.

Tunesië
Afgelopen week was het 51 jaar gelden dat Tunesië onafhankelijk van Frankrijk werd. Op zich een memorabele dag, maar het is de vraag of de bevolking van Tunesië tegenwoordig echt wel zo vrij is. Het mooie plaatje dat in het westen van Tunesië bestaat, heeft een keerzijde. De regering houdt de touwtjes strak in handen als het gaat om persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. In de De Horizon onder andere een interview met Sami Ben Gharbia die zich inzet voor vrijheid van meningsuiting in en buiten Tunesië. ElQalem
De oprichters van de controversiële website ElQalem.nl trekken de stekker eruit. Na de moord op Theo van Gogh werd er van moslims verwacht dat zij zich verontschuldigden voor de daden van één radicaal. ElQalem is opgezet om juist niet politiek correct te zijn en te provoceren. Het resultaat was een islamitisch tegengeluid waar lang niet alle moslims blij mee waren. Het nieuws werd wel regelmatig gehaald met kritiek op Ahmed Aboutaleb en Ayaan Hirshi Ali. De makers van ElQalem vinden dat hun doel inmiddels is bereikt. Medeoprichter Mohammed Jabri legt in de Horizon uit waarom zelfs de opkomst van Geert Wilders geen reden is om de site in de lucht te houden.

De Horizon is zaterdag te beluisteren tussen 19.30 en 20.10 uur op Radio 5.


---- --