Ingezonden persbericht


Persbericht

Boek over befaamde Hoornse bedrijven

Museum van de Twintigste Eeuw presenteert boek bij expositie

Onder de titel 'Hoorns Glorie' heeft het Museum van de Twintigste Eeuw een tentoonstellingsgids uitgegeven over de historie van befaamde Hoornse ondernemingen. De gids verschijnt ter gelegenheid van een tweetal exposities die er vanaf 25 maart 2007 te zien zijn. Exposities en gids zijn mogelijk dankzij bijdragen van Deen Supermarkten en Stichting Hoorn 650.

'Hoorns Glorie' is vanaf de presentatie op 25 maart voor ¤ 9,95 te koop in de MuseumShop van het Museum van de Twintigste Eeuw. De gids, met een bescheiden oplage van 600 exemplaren, bevat veel kleuren- en zwartwit afbeeldingen en telt 64 pagina's. De samenstelling was in handen van Hans Stuijfbergen en Hielco van der Zee en de productie werd verzorgd door uitgever Peter Sasburg. Ook enkele unieke foto's van de Hoornse stadsfeesten in 1957 uit de collectie van fotograaf Harry Bedijs zijn in de uitgave opgenomen.

Er is een gevarieerde keuze gemaakt uit Hoornse ondernemingen, van boekhandel tot metaalwarenfabriek, van schilder tot bakker. Sommige bedrijven bestaan inmiddels niet meer zoals Scholten, schoenmaker De Zwart, Bernardo, Van Wijk, kaashandel K.H. de Jong, , Eijken, Pool, Schuld, Wigmans & Schouten en Rozendaal. Andere bedrijven opereren nu onder een andere naam, zoals Pels & Joosten (Scheuten Glas) en Botman (Hema) en er zijn Hoornse ondernemingen die nog steeds actief zijn zoals Polman, Klaassen, Bakker, Dapper & Harder, Otten, Schermer, Ruttenberg, De Haan, Stumpel, Blokker en Deen.

Van 25 maart t/m 24 juni 2007 is de expositie 'Hoorns Glorie, Historie van befaamde Hoornse bedrijven' te zien. In dezelfde periode kan men ook de expositie 'Hoorn vierde 600 Jaar Stad!, Foto's uit de Collectie Harry Bedijs' bekijken in het museum. Niet eerder getoonde foto's (zwart/wit en kleur!) uit de collectie van persfotograaf Harry Bedijs ((1915-2002) tonen de festiviteiten bij de viering van Hoorn 600 jaar stadsrechten in 1957. Beide tentoonstellingen komen ook tot stand dankzij een bijdrage van Stichting Hoorn 650 en Deen Supermarkten.

Het museum is voorzien van een lift, een MuseumCafé en een MuseumShop. De openingsuren zijn dinsdag t/m vrijdag van 10 tot 17 uur en zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur. De entree bedraagt voor volwassenen ¤ 4,- en voor kinderen van 4 tot 16 jaar ¤ 2,-. Met de MuseumKaart heeft men gratis entree. Voor informatie kunt u bellen met 0229-214001 of kijken op www.museumhoorn.nl.

Einde persbericht.
Bijlage: de cover van het boekje met drie werknemers van de voormalige Scholten's Metaalwarenfabriek.

Voor meer info en extra fotomateriaal:

Hans Stuijfbergen, 0229-214001 of info@museumhoorn.nl