Ingezonden persbericht


Nationale Jeugdraad
PERSBERICHT
Utrecht, 26 maart 2007

Jongeren: 'Berlijn declaratie is nietszeggend'

Nederlandse delegatie jongerentop reageert op verklaring EU-regeringsleiders

De verklaring over Europa, vandaag uitgegeven door de regeringsleiders in Berlijn, is volstrekt nietszeggend. Dat vindt de Nederlandse delegatie naar de allereerste EU-jongerentop die het afgelopen weekend in Rome plaatsvond. "De Europeanen zitten te wachten op een aansprekende visie, niet op zo'n nietszeggend verhaal als dit. Deze verklaring gaat niet in op de zorgen die mensen hebben, maar is een diplomatiek compromis," aldus Gerard Oosterwijk, jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken van de Nationale Jeugdraad. "Dit is een mooi sprookje over wat Europa zou moeten zijn, maar zegt helemaal niets over wat Europa nu precies gaat doen."

Dit weekend waren bijna tweehonderd Europese jongeren in Rome bijeen om hún visie op de EU te geven. In het bijzijn van onder andere vice-president van de Europese Commissie Margot Wallström en eurocommissaris Jan Figel, gaven zij een verklaring af aan de Europese leiders. Zes jongeren vertegenwoordigden Nederland. "Ik heb geleerd dat jongeren overal in Europa veel ambitieuzer zijn dan al die saaie oude politici," zegt Iselde van Beurden (17), het jongste delegatielid. "Mijn voorstel dat er op scholen en in de politiek veel meer over Europa gepraat moet worden, werd door iedereen overgenomen en is opgenomen in onze jongerenverklaring."

Hoewel de jongerentop een boodschap heeft afgegeven aan de regeringsleiders zijn de Nederlandse jongeren ook kritisch over de top. "Liever dan zo'n evenement, willlen we dat Europa luistert naar jongeren op scholen, universiteiten en op straat, want zij zeggen veel originelere dingen dan de 'beroepsjongeren' die wij hier tegenkwamen in Rome," aldus Rogier Elshout, jongerenvertegenwoordiger Europese zaken van de Nationale Jeugdraad. Wat betreft Nederland heeft Elshout goede hoop. Intussen hebben namelijk de Europese Commissie en de Nederlandse Staatssecretaris Timmermans toegezegd periodiek met jongeren te overleggen over de toekomst van de EU. Elshout: "Het is fijn te merken dat Europa na het 'Nee' in Nederland en Frankrijk echt de mening van jongeren wil horen. Wij hopen dat dit pas het begin is van de dialoog tussen jongeren van Europa."

Kijk ook op www.jeugdraad.nl

Noot voor redactie,