Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

C.J. CHENIER
& The Red Hot Louisiana Band

's werelds beste zydeco band live op twee Nederlandse podia

Mezz, Breda ? zondag 25 maart ? aanvang 21:00 uur Melkweg, Amsterdam ? maandag 26 maart ? aanvang 21:00 uur

Een legende op de accordeon en een grootheid van de zydeco: C.J. Chenier komt met zijn Red Hot Louisiana Band voor twee optredens naar Nederland! Op zondag 25 maart speelt de band in Mezz, Breda en op maandag 26 maart in de Melkweg te Amsterdam.

C.J. is de zoon van Clifton Chenier: `The King of Zydeco'. Begin twintigste eeuw kwam deze vorm van Amerikaanse volksmuziek op: een Creoolse adaptie van de Franstalige Cajun. Clifton Chenier was vanaf de jaren '60 de onomstreden koning van het genre en mengde de muziek met blues, (big band) jazz en R&B. Toen Clifton ouder werd schoof hij zijn buitengewoon getalenteerde zoon C.J. naar voren als zijn gedoodverfde opvolger en nieuwe bandleider van zijn Red Hot Louisiana Band. Deze taak heeft de jonge Chenier de afgelopen twintig jaar met verve vervuld: hij moderniseerde de muziek verder en maakte, met name de laatste tien jaar, een aantal zeer succesvolle albums. Europese optredens van de band zijn een zeldzaamheid!

Zydeco is tegenwoordig met name bekend onder muziekverzamelaars. Het geluid wordt het meeste gekenmerkt door de combinatie van accordeon en wasbord. Het ritme is snel en zwaar syncopisch. In de jaren '20 van de vorige eeuw ontstond deze vorm van volksmuziek in de zuidelijke staten van Amerika, toen de Franstalige, Creoolse bevolking aan de haal ging met de muziek van de Cajunbevolking. Louisiana, met name New Orleans, werd de bakermat van de zydeco. Uit populaire stromingen als two step en waltz werd een nieuwe, zeer dansbare soort feestmuziek gecreëerd. In de jaren '60, waarin de blues een gigantische doormaakte, kwam ook zydeco opnieuw onder de aandacht. In deze tijd stichtte Clifton Chenier zijn Red Hot Louisiana Band.

C.J. Chenier werd geboren in 1957 in Port Arthur, Texas. Al jong bleek hij een talentvol muzikant op piano en saxofoon, maar van zydeco moest hij in zijn jonge jaren niet veel hebben. De jonge C.J. richtte zich op stromingen als R&B en moderne jazz. In 1978 vroeg zijn vader hem om plaats te nemen in zijn band als vervanger van saxofonist `Blind'John Hart. Gedurende het volgende decennium werd C.J. gegrepen door het ritme van de zydeco, maakte zich vaardig op de accordeon en werd door zijn vader klaargestoomd voor zijn rol als Kroonprins. Toen Clifton Chenier in 1987 overleed nam C.J. als vanzelfsprekend zijn rol over in The Red Louisiana Band en het geluid van de groep werd daarna nog moderner en meer eclectische. Gedurende het laatste decennium bracht de band succesvolle albums uit, waaronder het opvallende `The Desperate Kingdom of Love'uit 2006, opgedragen aan de slachtoffers van de orkaan Katrina, die een groot deel van Port Arthur had verwoest.Ingezonden persbericht