Digitale Gemeente Houten

Tijd voor de grote schoonmaak

zondag 18 maart 2007 - Bron: Stichting Archeologie en Historie Schalkwijk en Tull

Op zondag 25 maart is van 11.00 tot 16.00 uur in dorpsmuseum Dijkmagazijn De Heul, Provincialeweg 70 in Schalkwijk de tentoonstelling over Vrouwenzaken in de vorige eeuw te zien. Een belangrijke vrouwenzaak was het schoonhouden van het huis. Tot ver in de vorige eeuw gebeurde dat uiteraard met handkracht. Stofzuigers zijn lang zeldzaam. Toch zijn er in het museum een paar oude exemplaren te zien.
Met het langer worden van de dagen en Pasen in zicht breekt er zon vijftig jaar geleden in deze periode een drukke tijd aan. Het huis moet er op zijn Paasbest uitzien. Tijd voor de grote schoonmaak dus. Elke kamer en elk hoekje in het huis moet schoon. De bedden en kleren moeten gelucht en de muren en plafonds gewit.
Witte muren en plafonds zijn er in het museum niet te zien. Wel huisraad, keukengerei en instructies voor het schoonmaken van het huis uit een huishoudboek voor de plattelandsvrouw uit de jaren veertig van de vorige eeuw. Wie kent nog de instructies voor de Grote en de Kleine beurt van de kasten. Wie weet nog dat het absoluut nodig is dat de kelder iedere week een goede beurt krijgt en dat daarnaast ook nog een Grote beurt nodig is?
Zeker de moeite waard dus om (weer) eens met eigen ogen te zien hoe het er 50 jaar geleden aan toe ging in het huishouden in Schalkwijk en Tull en t Waal.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2007 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).