Ingezonden persbericht

Museum duikt in historie van Hoorn
Dubbel-expositie in het kader van 650 jaar Stadsrechten

Dit jaar viert Hoorn dat het 650 jaar geleden stadsrechten kreeg. Daarom toont het Museum van de Twintigste Eeuw in deze stad vanaf 25 maart 2007 twee tentoonstellingen rond dit thema: 'Hoorns Glorie' en 'Hoorn vierde 600 Jaar Stad!'. Voor beide tentoonstellingen wordt geput uit het prachtige foto-archief van Harry Bedijs. Zo zijn er nooit eerder vertoonde foto's te zien rond de viering van 600 jaar Stad Hoorn, waaronder zelfs kleurenfoto's.

Ook komen oude Hoornse bedrijven tot leven met oude foto's van personeel, machines en producten. Bedrijven als Stumpel, Schermer, Blokker en Deen, maar ook kleinere bedrijven uit Hoorn's verleden of ondernemingen die al niet meer bestaan. Uit de collecties van de ondernemingen en het museum zijn historische voorwerpen, documenten en foto's geselecteerd die in mooie opstellingen worden getoond. Enkele oude winkelinterieurs van Hoornse middenstanders zijn nagebootst met enorme fotowanden. Voormalige Hoornse productiebedrijven als Blikemba, Maxis, Scholten's Metaalwarenfabriek, Pool's Tabakfabriek komen ook aan bod.

Van 25 maart t/m 24 juni 2007 is de expositie 'Hoorns Glorie, Historie van befaamde Hoornse bedrijven' te zien. In dezelfde periode kan men ook de expositie 'Hoorn vierde 600 Jaar Stad!, Foto's uit de Collectie Harry Bedijs' bekijken in het museum. Niet eerder getoonde foto's (zwart/wit en kleur!) uit de collectie van persfotograaf Harry Bedijs ((1915-2002) tonen de festiviteiten bij de viering van Hoorn 600 jaar stadsrechten in 1957.
Beide tentoonstellingen komen tot stand dankzij een bijdrage van Stichting Hoorn 650 en Deen Supermarkten.

Het museum is voorzien van een lift, een MuseumCafé en een MuseumShop.
De openingsuren zijn dinsdag t/m vrijdag van 10 tot 17 uur en zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur. De entree bedraagt voor volwassenen ¤ 4,- en voor kinderen van 4 tot 16 jaar ¤ 2,-. Met de MuseumKaart heeft men gratis entree. Voor informatie kunt u bellen met 0229-214001 of kijken op www.museumhoorn.nl.

Einde persbericht.

UITNODIGING VOOR OPENING EXPOSITIES EN PRESENTATIE BOEKJE 'HOORNS GLORIE'

Bij deze gelegenheid zullen 13 stadsomroepers 13 Hoornse ondernemingen op historische wijze 'promoten'.

Uw aanwezigheid wordt op prijs gesteld. Wilt u uw komst per email kenbaar maken: info@museumhoorn.nl

Hans Stuijfbergen
Directeur Museum van de Twintigste Eeuw - Hoorn

Bronvermelding bij alle foto's: 'foto beschikbaar gesteld door Stichting Foto Bedijs'
Voor meer info en fotomateriaal:

Hans Stuijfbergen, 0229-214001 of info@museumhoorn.nl