Gemeente Beek


Koninklijke Onderscheiding voor mevrouw Stassen-Heltzel

Beek, maart 2007

Op zaterdag 24 maart 2007 is mevrouw J.H. Stassen-Heltzel (wonende in t Raadhuispark in Beek) koninklijk onderscheiden. Zij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, bij gelegenheid van haar 25-jarig jubileum als bestuurslid en aftreden van Belangenvereniging Hart- en Vaatpatienten regio Zuid-Limburg West (BHV). De BHV heeft haar oorsprong in Limburg. BHV is uitgegroeid naar een landelijk ledenaantal van ca. 1900 waarvan in de regio Zuid-Limburg West 345 leden.

Mevrouw Stassen kreeg de onderscheiding na afloop van de jaarvergadering uitgereikt door burgemeester Cremers.

Mevrouw Stassen heeft zich door de tijd ontwikkeld als een onmisbare stuwende kracht voor de belangenvereniging die met veel verantwoordelijkheidsgevoel voor individuele hartpatiënten en hun naasten werkte. Door het volgen van cursussen via de Nederlandse Hartstichting en de Stichting Hoofd, Hart en Vaten en haar medische beroepskennis was ze in staat bijzondere taken uit te voeren. Zo is ze patientenbegeleidster en gespreksleidster van praatgroepen en heeft ze bewegingsgroepen voor hartpatiënten opgestart zoals aqua-gym en zwemgroepen waaraan wekelijks honderden patiënten deelnemen.

Daarnaast doet ze de voorlichting tijden de hartrevalidatiedagen in het Maaslandziekenhuis in Sittard (elke vier weken). Voorheen verzorgde zij ook vele jaren voorlichting in het Academisch Ziekenhuis Maastricht aan studenten van de faculteit geneeskunde van de Universiteit Maastricht. Ook onderhield zij contacten met cardiologen en verpleging in ziekenhuizen en met organisaties als het Huis van de Zorg.