Politie Gelderland-Zuid

Omstanders reanimeren op voetbalveld

Kerkdriel, 25-03-2007 o Zaterdagmiddag is een 17-jarige voetballer uit Kerkdriel gereanimeerd door snel handelende omstanders, toen hij tijdens de wedstrijd in elkaar zakte. De ambulance en traumaheli konden hun levensreddende handelingen daarna voortzetten tijdens de rit naar het ziekenhuis.

Tijdens de voetbalwedstrijd aan de Ipperakkeren in Kerkdriel, werd de jongeman geraakt door een bal waarna hij in elkaar zakte en geen levenstekens meer vertoonde. De lijnrechter en twee alerte omstanders kwamen direct in actie en begonnen de jongeman te reanimeren. Met telefonische aanwijzingen van de ambulancemeldkamer werd de reanimatie doorgezet tot politieagenten deze overnamen. Bij de komst van twee ambulances namen verpleegkundigen het vervolgens weer over. Dit alles vond plaats onder toeziend oog van tientallen geëmotioneerde omstanders.

In afwachting van n specialist die werd ingevlogen door de traumaheli, reden de ambulances alvast met de jongeman die nog steeds in kritieke toestand verkeerde, richting het ziekenhuis in Den Bosch. Om het transport zo snel en stabiel mogelijk te kunnen doen, zijn enkele zijwegen door de politie korte tijd geblokkeerd. Ter hoogte van de Drielseweg en de oprit naar de A2 bij Hedel landde de traumaheli waarop de specialist zijn werk kon doen, waarna de rit werd voortgezet. De jongeman is in kritieke toestand aan de professionaliteit van het ziekenhuis personeel overgedragen. Zijn medische toestand is op dit moment niet bekend. (01)