Politie Friesland

Politieberichten van zondag 25 maart

Fryslân, 25-03-2007 o Politieberichten van zaterdag 24 maart 13.00 uur t/m zondag 25 maart 13.00 uur

Leeuwarden: vernieling, aanhouding verdachten
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 16-jarige en een 19-jarige Leeuwarder aangehouden voor vernieling. De twee verdachten waren graffiti aan het spuiten op een gevel in de Klokstraat. De politie trof de verdachten met de natte verf nog aan de handen aan. De politie heeft de verdachten aangehouden en de verf en mallen zijn inbeslaggenomen. De verdachten bleken ook op de Willemskade een gevel te hebben bespoten met graffiti.

Drachten: vernieling ruiten, aanhouding verdachten
De politie heeft zaterdag een 16-jarige inwoner uit de gemeente Opsterland en een 15-jarige Drachtster aangehouden. Een oplettende getuige hoorde op de Hunze een knal en zag twee jongens wegfietsen. De politie arriveerde en kon de twee jongens aanhouden voor het vernielen van een ruit van een schoolgebouw. Ze zijn overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.

Zwaagwesteinde: diefstal auto, aanhouding verdachten
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie verdachten aangehouden voor diefstal van een auto. Het betreft twee 23-jarige inwoners uit Zwaagwesteinde en een 25-jarige inwoner uit de gemeente Dantumadeel. Een 23-jarige inwoner uit Zwaagwesteinde had gemeld dat zijn autosleutels waren gestolen door de drie verdachten en dat ze er met zijn auto vandoor waren gegaan. Daarop heeft de politie de achtervolging ingezet en kon de verdachten op de Kuikhornsterweg staande houden. De verdachten zijn aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Uit onderzoek bleek dat de 23-jarige bestuurder niet in het bezit was van een rijbewijs. De eigenaar van de auto heeft aangifte gedaan bij de politie.

Heerenveen: mishandeling
De politie heeft een aangifte opgenomen van een 63-jarige inwoner uit Heerenveen. De man reed zaterdagmiddag op zijn scootmobiel op de Kempenaerssingel en liet zijn hond uit. Een onbekende man riep een paar keer dat de aangever met zijn hond weg moest gaan. De onbekende ging de man in de scootmobiel achterna, pakte hem vast en gaf hem zonder aanleiding enkele klappen. Hierna liep hij weg en is de man op de scootmobiel naar huis gegaan waarna hij aangifte heeft gedaan op het politiebureau.

Leeuwarden: mishandeling, aanhouding verdachte
De politie heeft zaterdagmiddag een 43-jarige Groninger aangehouden voor mishandeling en bedreiging. Personeel in een winkel aan de Nieuwestad vermoedde dat de verdachte spullen had gestolen en die onder zijn kleding had verstopt. Toen de verdachte merkte dat hij betrapt was, liep hij de winkel uit. Ondertussen heeft hij vermoedelijk de gestolen spullen in de winkel weggegooid. Buiten werd hij door het winkelpersoneel aangesproken. De verdachte reageerde verbaal agressief, waarna er een worsteling volgde met het personeel. Hierbij mishandelde de verdachte een 20-jarige inwoner uit Leeuwarden en een 22-jarige Britsumer. De politie heeft de verdachte aangehouden. De Leeuwarder en de Britsumer hebben aangifte gedaan bij de politie.

Heerenveen: weetkwekerijtje ontdekt
De politie heeft zaterdagnacht een weetkwekerijtje ontdekt aan de Vermeerstraat. Bewoners van de flat hadden wateroverlast gemeld. De politie ging in de flat op onderzoek uit. Een 26-jarige bewoner liet de politie vrijwillig binnen in zijn appartement. In het appartement trof de politie 122 hennepplanten aan en de benodigde apparatuur. Bij het water geven was er iets fout gegaan waardoor de wateroverlast was ontstaan. De politie heeft de bewoner aangehouden en de planten en apparatuur in beslaggenomen.

Drachten: controle aanhangwagens
De politie heeft zaterdag tussen 09.30 en 14.30 uur een
verkeerscontrole gehouden op de Loswal, de Boeg en de Kletten. Het doel was te controleren op de veiligheid van aanhangwagens en de belading ervan. Veel bestuurders hadden de lading niet goed dan wel helemaal niet vastgezet. In totaal zijn er 31 bekeuringen uitgeschreven: 10 voor het niet op de juiste wijze monteren van de hulpkoppeling, 9 voor niet afgedekte lading dan wel lading die dreigde af te vallen, 4 voor niet deugdelijke remlichten, 2 voor niet voeren van de richtingaanwijzer, 3 voor niet deugdelijke
losbreekreminrichting, 1 voor het niet hebben van rijbewijs E, 1 voor het niet kunnen tonen van het rijbewijs en 1 voor het niet dragen van de gordel.

Sneek: vernielingen, aanhouding verdachten
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 16-jarige jongen en twee 17-jarige jongens, allen inwoners van Woudsend aangehouden. De drie hadden vernielingen gepleegd op het station aan de Dr Boumaweg. De verdachten waren na het plegen van de vernieling ervan door gegaan. De politie deed een zoekslag in de wijk en trof de verdachten aan. Zij zijn alle drie naar het politiebureau overgebracht voor verhoor.

Joure: baldadigheid, aanhouding verdachten
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 16-jarige en een 17-jarige inwoner allebei woonachtig in Sint Nicolaasga, aangehouden. De politie ontdekte dat op de Midstraat fietsen op de straat lagen. Ook was er een aantal fietsen vernield en twee fietsen hingen aan de muur van een winkel. Daarop zag de politie één van de verdachten met een wiel van een fiets in zijn hand. Bij het zien van de politie liet de verdachte het wiel vallen. De verdachten zijn aangehouden. Na verhoor op het politiebureau zijn beide verdachten weer in vrijheid gesteld. Ze krijgen een boete voor baldadigheid en vandalisme.

Berlikum: openlijke geweldpleging, aanhouding verdachten
De politie heeft zondagochtend zes verdachten in de leeftijd van 16 tot 18 jaar uit Dronrijp aangehouden. Een 18-jarige inwoner uit Beetgum meldde de politie dat hij op de Bitgumerdyk was mishandeld door een groepje jongeren. Hij zou geslagen en geschopt zijn. De politie deed onderzoek in de omgeving en hield op de Gernierswei richting Menaldum de auto waar de verdachten in zaten, staande. Ze zijn aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De aanleiding voor de mishandeling is niet bekend.

Gemeente Harlingen / Franekeradeel: alcoholcontrole
De politie heeft vrijdag tussen 15.00 en 20.00 uur een alcoholcontrole gehouden op verschillende locaties in de gemeenten Harlingen en Franekeradeel. De politie wilde controleren of bestuurders aan het eind van de werkweek op kantoor of bedrijf alcohol nuttigden en vervolgens onder invloed van alcohol in de auto naar huis reden. In totaal hebben er 525 bestuurders geblazen, geen van de bestuurders bleek onder invloed van alcohol te zijn. Wel heeft de politie andere overtredingen vastgesteld. Er zijn 5 bekeuringen uitgedeeld voor het niet dragen van de gordel, 5 voor het niet tonen van het rij- en kentekenbewijs, 2 voor een verlopen APK, 1 voor verlichting, 1 voor het rijden door rood licht en 1 bekeuring voor het overtreden van de maximum snelheid.

Fryslân: rijden onder invloed
De politie heeft de volgende bestuurders een proces-verbaal gegeven voor het rijden onder invloed (achtereenvolgens datum, locatie, gegevens bestuurder, uitslag ademanalyse, eventuele bijzonderheden). Zaterdagavond, Smitsleane in Rijs, 19-jarige automobilist uit de gemeente Gaasterlân-Sleat, 880 ugl. De politie heeft het rijbewijs ingevorderd van deze beginnende bestuurder.

Zaterdagnacht, Hoofdweg Baaiduinen (Terschelling), 51-jarige automobilist van Terschelling, 915 ugl. De automobilist was met zijn auto op een vluchtheuvel gereden waardoor een paaltje en een verkeersbord vernield waren. De politie heeft het rijbewijs ingevorderd.

Zaterdagnacht, Gemeenteplein in Heerenveen, 33-jarige bromfietser uit Heerenveen, 910 ugl. De verdachte was niet in het bezit van een bromfietscertificaat en de bromfiets was niet verzekerd.
Zaterdagnacht, Wollegaastdam in Leeuwarden, 23-jarige automobilist uit Almere, 910 ugl. De verdachte wilde gaan rijden ondanks dat hij zwaar onder invloed van alcohol was. De verdachte stapte toch in zijn auto en wilde wegrijden. Daarop is hij aangehouden door de politie. Hij reageerde agressief en trapte en schopte om zich heen. Hij is met gepast geweld overgebracht naar het politiebureau.