KNHSBasissporters leveren top sport
25 maart 2007

ERMELO (KNHS) Gedurende twee zaterdagen streden in het KNHS-centrum te Wanroij de basiswedstrijdsporters om de KNHS-indoortitels dressuur, afgelopen weekend zetten de springruiters en amazones in de klassen L en M de competitie voort in Ermelo. Dat is dan weliswaar geen topsport, één zekerheid bieden deze kampioenschappen altijd: het is top sport. Het publiek, zoals elk jaar in groten getale aanwezig, ging op de banken voor de nieuwe kampioenen. Onder de paarden liep veel jong talent; bij de ponys konden opvallend veel bekende namen worden gespot.

Titel M Springen Paarden voor Sjaak Peters
Parcoursbouwer Marius Bens uit het Brabantse Velp schotelde de deelnemers pittige parcoursen voor. De moeilijkheid zat hem vooral in de technische opgaven die hij neerzette. Het is de kunst na het verkennen van het parcours de opdracht van de parcoursbouwer te begrijpen. En natuurlijk, dan moet het ook nog lukken. Een balk is zo gevallen, meende Sjaak Peters, die KNHS kampioen werd in de klasse M Springen Paarden. En het lukte allemaal bij de 47-jarige ruiter en zijn negenjarige Caro, een dochter van Calvaro Z. Na twee pittige manches was hij met slechts vier anderen, van de vijftig starters, overgebleven voor de beslissende barrage. Peters ging voor de winst, geen enkele keer nam hij de zwarte merrie terug. Caro werkte goed mee, raakte geen hindernis aan en snelde naar de overwinning. Jan Diepman en Sandra Schmucker reden sneller, maar ze kregen beiden een springfout. Daarmee moesten ze ook Astrid Reinders met Tenerife voor laten gaan.

Tweety voorop
De Limburgse combinaties, onder aanvoering van Peters en Smucker, kwamen goed voor de dag. Bij de allerkleinste ponys, die van de AB-categorie, ging de zege naar Lindsey Lebens uit Limbricht. De negenjarige amazone was met haar stoere Tweety iedereen te snel af in de klasse L. Voor ponys in deze categorie is het volgens de reglementen niet mogelijk naar de klasse M te promoveren. De dertienjarige Tweety verzamelde al een lange erelijst. Tweety is een hele fijne, ervaren pony. In het begin was hij nog wel eens te snel voor Lindsey, maar de laatste tijd gaat het heel goed, aldus de moeder van Lindsey. Zelf was Lindsey helemaal beduusd na de prijsuitreiking, ze straalde alleen
maar.

Negenjarige Lisa Nooren reservekampioen
In de klasse M voor C-ponys greep de Limburgse kampioene Lisa Nooren net naast de overwinning. De pas negenjarige amazone, dochter van oud international Henk Nooren, reed een supermooie barrage. Om de dertienjarige Karin Hop uit Nijkerk te verslaan, had ze echter veel harder moeten rijden. Want Karin reed echt alles of niets en was vier seconden sneller dan Nooren. Hop was al eerder KNHS-indoorkampioene, toen met het kleine schimmeltje Joep.

Kampioen op herhaling
Ook in de klasse M voor D- en E-ponys ging de kampioen op herhaling. Herwin Slager, dertien jaren jong en afkomstig uit Staphorst, stuurde zijn vosje Tomboy naar de titel. Tijdens de Hippiade 2006 was deze combinatie al de beste in het L-DE. Je weet dat je kan winnen, maar het blijft altijd een verrassing. Ik was ooit KNHS-kampioen met een kleine pony. Dan denk je: dat gebeurt nooit weer, en twee jaar later lukt het toch. En vandaag weer, ik kan het haast niet geloven. Lilian van Kesteren voerde de ereronde tijdens de huldiging van de klasse L-DE. Haar Magic Dandy was al eens kampioen onder zus Valerie. In de klasse L-C zegevierde Kelly Jochems met Sky Dancer, ook al zon fijne schoolmeester.

Titel L Springen Paarden voor Inge Kamp
Op vrijdagavond werd de L-rubriek voor paarden verreden. Maar liefst veertien combinaties hielden in de twee omlopen de lei schoon en streden om de titel. Met 0,14 seconden voorsprong op de nummer 2 was de eer voor de Overijsselse Inge Kamp met ATPs Explosief.

Uitslagen

Paarden, klasse M:

1. Sjaak Peters (Oirlo) Caro 0-27,65

2. Astrid Reinders (Hoogeveen)Tenerife 0-29,40
3. Jan Diepman (Dalfsen) Urgent 4-27,10

Paarden, klasse L:

1. Inge Kamp (Geesteren Ov) ATPs Explosief 0-33,36
2. Ab Brans (Erp) Uberlina 0-33,50

3. Jessica Nijssen (Eindhoven)Son Ami 0-33,98

Ponys, klasse M-DE:

1. Herwin Slager (Staphorst) Tomboy 0-25,85
2. Eliza Schutte (Witharen) Bye Bye vd Zonnehoeve 0-28,14
3. Danique Vermeulen (Werkhoven)Black Fire 0-28,91

Ponys, klasse M-C:

1. Karin Hop (Nijkerk) Fleur 0-25,58

2. Lisa Nooren (Clermont sous Huy,B) Shaka Zulu 0-29,72
3. Christa Stork (Den Haag) Mays Delight Westland 0-31,09

Ponys, klasse L-DE:

1. Lilian van Kesteren (Lunteren) Magic Dandy 0-29,33
2. Beau Graatsma (Zwolle) Missis José 0-30,25
3. Marion Merks (St Oedenrode) Briljanstar 0-30,52

Ponys, klasse L-C:

1. Kelly Jochems (Achtmaal) Sky Dancer 0-32,25
2. Ken Willemsen (Nijverdal) Snow Lips 0-33,79
3. Berry Wagenaar (Dirkshorn) Sunny 0-36,19

Ponys, klasse L-AB:

1. Lindsey Lebens (Limbricht) Tweety 0-29,33
2. Carmen Ligtenberg (Nijverdal) Kiki 0-30,01
3. Jordy Groothuis (Saasveld) Lizzy 0-30,65

Klik hier voor alle uitslagen Zie het origineel