Politie Midden- en West Brabant

Persberichten District Breda

BREDA, 25 maart 2007

Man aangehouden na vernieling woning van zijn ex-vrouw

BREDA: In een woning van het centrum van Breda heeft de politie vrijdagavond een 46-jarige inwoner van Etten-Leur aangehouden. De man was rond 19:30 uur binnengedrongen in de woning van zijn ex-vrouw en had daarbij een ruit vernield, waarbij hij zichzelf had verwond. De man verzette zich hevig tijdens zijn aanhouding. In de loop van de zaterdagmiddag is hij heengezonden.

Politie houdt beschonken bestuurders aan: vier rijbewijzen ingevorderd

BREDA: Aan de Westerhagelaan is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 33-jarige inwoner van Dordrecht aangehouden. De man bleek onder invloed van alcohol achter het stuur te zitten van zijn auto. Op het blies de man een waarde van 450 ug/l. Na verhoor is hij met een rijverbod van 6 uur heengezonden.

Aan de Franklin Roosenveltlaan liep zaterdagmorgen rond 05:30 uur een
29-jarige inwoner van Dongen tegen de lamp. De automobilist had door zijn rijkunsten te hard tegen een stoeprand gereden en zodoende twee lekke banden aan zijn voertuig veroorzaakt. Een getuige tipte de politie. Op het bureau blies de man een waarde van 670 ug/l op het ademanalyseapparaat. Genoeg reden voor de politie om zijn rijbewijs in te vorderen en op te sturen naar het openbaar ministerie. Met een rijverbod van 7 uur is hij na verhoor heengezonden. De politie maakt proces-verbaal op.

BREDA: De politie heeft zaterdagmorgen aan de Rijksweg A16, ter hoogte van Hazeldonk, een 23-jarige inwoner van het Belgische Merksem aangehouden. De man was rond 07:15 uur met zijn auto betrokken bij een kopstraat aanrijding met een vrachtwagen. Hij bleek vermoedelijk onder invloed van alcohol en/of drugs achter het stuur van zijn auto te zijn gekropen. Een arts van de GGD heeft een bloedproef bij hem afgenomen. Met een rijverbod van 24 uur is hij heengezonden. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

BREDA: Aan de Effenseweg is zondagmorgen een 32-jarige Pool uit Lodz aangehouden. Rond 03:00 uur moest de man op straat een blaastest ondergaan. Dat pakte negatief voor de automobilist uit. Op het bureau blies hij een waarde van 570 ug/l op het ademanalyseapparaat. Met een rijverbod van 8 uur en achterlating van zijn rijbewijs is hij heengezonden.

ZUNDERT: Aan de Prieelhof is zondagmorgen een 33-jarige man uit het Poolse Lacko aangehouden. Bij een politiecontrole om 06:15 uur bleek de man beschonken achter het stuur van zijn auto te zitten. Op het bureau blies hij 850 ug/l. Reden voor de politie om direct zijn rijbewijs in te vorderen.

BREDA: Aan de Allerheiligenweg heeft de politie zondagmorgen een
24-jarige inwoner van Utrecht aangehouden. De automobilist was kort daarvoor op de kruising Marialaan en Allerheiligenweg in Breda betrokken bij een aanrijding eenzijdig ongeval tegen een verkeerspaal. De man wachtte de komst van de politie niet af en was weggereden zonder de zaak te regelen. De Utrechter bleek onder invloed van alcohol achter het stuur te zitten van zijn auto. Op het bureau blies hij een waarde van 530 ug/l.

Over alcohol in het verkeer

Het rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf. Bij relatief lichte overschrijdingen van de alcohollimiet (tussen 220ug/l en 350 ug/l), geeft de politie de overtreder een bekeuring. Zwaardere overtredingen (boven 350 ug/l) worden voorgelegd aan het Openbaar Ministerie. Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dan 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd. Een beginnend bestuurder is al in overtreding bij een ademalcoholgehalte van 88 ug/l. Ook het rijbewijs van een beginnend bestuurder wordt eerder ingenomen, namelijk al bij 350 ug/l.

De straffen voor rijden onder invloed variëren van een boete tot gevangenisstraf. Iemand die onder invloed rijdt, krijgt altijd rijverbod opgelegd, zodat het alcohol in het lichaam af kan breken voordat de automobilist opnieuw achter het stuur stapt. De rechter kan naast de straf ook maatregel opleggen in de vorm van een ontzegging van de rijbevoegdheid opleggen of een verplichte cursus (Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer).

Horecatoezicht Breda houdt vijf verdachten aan

BREDA: De politie heeft het afgelopen weekend vier verdachten aangehouden. Vooral afgelopen nacht was het erg druk in het uitgaanscentrum van Breda. Politieagenten van het horecatoezicht konden bij enkele conflicten tussen stappers vroegtijdig optreden om escalatie te voorkomen. In totaal werden 17 bekeuringen uitgeschreven voor verschillende feiten. Elf keer voor fout parkeren, drie wildplassers verdwenen in het bekeuringboekje en drie automobilist die in strijd met gesloten verklaring in het centrum reden gingen op de bon.

In de nacht van vrijdag op zaterdag is in een horecagelegenheid aan de Visserstraat een 19-jarige inwoner van Breda aangehouden. De man had een gebruikershoeveelheid harddrugs bij zich. Na verhoor is hij met een proces-verbaal heengezonden. De drugs zijn in beslag genomen.

Een 22-jarige inwoner van Breda is in de nacht van zaterdag op zondag aan de Schoolstraat aangehouden. De man gedroeg zich erg vervelend in het uitgaanscentrum, waarbij hij voordurend politieagenten lastig viel en uitdaagde. Enkele vorderingen om te vertrekken hielpen niet, waarop hij werd aangehouden.

Een 17-jarige jongen uit Terheijden werd aangehouden, nadat hij aan de Visserstraat een ruit kapot sloeg, toen hij vanwege zijn gedrag een horecagelegenheid werd uitgezet. Een 27-jarige wildplasser uit Breda moest mee naar het bureau, toen hij weigerde zijn naam op te geven aan een agent die hem op de bon wilde slingeren.

Aan de Ridderstraat werd een 27-jarige inwoner van Breda aangehouden, nadat hij zich niet kon legitimeren en zijn persoonsgegevens niet wilde opgeven. De politie had die gegevens nodig om een bekeuring uit te schrijven vanwege wildplassen.

Over uitgaan in Breda

Uitgaan in het centrum van Breda is veilig en gezellig; politie, gemeente en horecaondernemers willen dat ook graag zo houden en rekenen op de steun van het uitgaanspubliek. Daarvoor gelden wel enkele spelregels voor elke bezoeker van het horecagebied. Wie komt voor de gezelligheid, is van harte welkom. Wie Breda bezoekt met andere, minder goede bedoelingen, zoals het verstoren van de openbare orde, provocerend gedrag, discriminatie, drugs- en overmatig alcoholgebruik, zal dat merken. Bij zulke overlast komen agenten direct in actie, al dan niet op basis van camerabeelden die het hele gebied overzien. Dus: de politie in het horecatoezicht is vriendelijk als het kan en streng en doortastend als het moet. Zo blijft stappen in de binnenstad van Breda nu en in de toekomst veilig en karaktervol.

Bredase bij pinautomaat overvallen

BREDA: Aan de Markendaalseweg is zaterdagavond een 36-jarige inwoonster van Breda beroofd van haar portemonnee. De vrouw stond rond
22:30 uur te pinnen bij de ING-bank, toen zij door een nog onbekende man werd bedreigd met een voorwerp dat op een mes leek. De overvaller eiste geld en trok de portemonnee uit de handen van de Bredase. De dader, ca. 1,60 meter lang, ging er vervolgens met de buit op een damesfiets vandoor in de richting van de Waterstraat. De politie stelt een onderzoek in.

Politie houdt snelheidscontrole

BREDA: Het Verkeershandhavingsteam van de regio Midden en West-Brabant heeft zaterdagmorgen een snelheidscontrole gehouden op de Nieuwe Kadijk in Breda. Van 2661 automobilisten werd de snelheid geregistreerd, 39 van hen reden harder dan de toegestane maximum snelheid van 70 km/u. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 103 km/u.

Over trajecten

De Noordelijke Rondweg in Breda is één van de 10 trajecten waar de politie Midden en West-Brabant met intensief toezicht tracht om het aantal letselaanrijdingen te laten dalen. Het is een van de drukste verkeersaders in Breda. Dagelijks rijden er zon 30.000 voertuigen over. De Noordelijke Rondweg is ruim 7 km lang en wordt 12 keer onderbroken door een kruising met verkeerslichten (exclusief de op- en afritten van de A-16 en de A-27).

De (snelheids)controles in de regio Midden en West-Brabant vinden plaats op locaties waar doorgaans de maximale snelheid (fors) wordt overschreden. Harder rijden dan de toegestane snelheid levert gevaarlijke situaties op in het verkeer en maakt ook anno 2007 nog onnodig veel slachtoffers. Vandaar dat de politie met deze controles automobilisten en andere weggebruikers wil wijzen op de risicos van een te hoge snelheid. De afgelopen drie jaar vonden op deze locatie 70 aanrijdingen plaats met (ernstig) letsel. Reden voor het Verkeershandhavingsteam om extra inzet te plegen op dit traject.

Diefstal auto

BREDA: In de nacht van vrijdag op zaterdag is aan de Lavendelstraat een zwart kleurige personenauto gestolen. De Volkswagen Golf TDI heeft het kenteken 48-LH-GB. De politie heeft het voertuig internationaal gesignaleerd.

Politie houdt vrouw aan na mishandeling ex-vriend
ETTEN-LEUR: In de muziekbuurt van Etten-Leur heeft de politie zaterdagavond een 20-jarige inwoonster van Etten-Leur aangehouden. De vrouw wordt verdacht van mishandeling en bedreiging van haar 20-jarige ex-vriend. Rond 23:30 uur belde het slachtoffer de politie, nadat hij door zijn ex met een mes was bedreigd. Om erger te voorkomen sloot de man zich, samen met zijn huidige vriendin op in een slaapkamer. De oorzaak ligt in de relationele sfeer.

Auteur: Henk Snepvangers