Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (25/03)

OOSTERHOUT NB, 25 maart 2007

Opnieuw verdachten opgepakt na afbranden keet Wijk en Aalburg

WIJK EN AALBURG: Na het afbranden van een keet in de Nijverheidstraat in Wijk en Aalburg arresteerde de politie donderdagavond 22 maart om 22.00 uur een 15-jarige jongen uit Veen op verdenking van brandstichting.

Vrijdagmiddag en -avond volgden de aanhoudingen van nog drie minderjarigen.
Het gaat om een 14-jarige en een 15-jarige jongen uit Wijk en Aalburg en een 16-jarige jongen uit Veen. Zaterdag 24 maart pakte de politie nog een vijfde verdachte op, een 15-jarige jongen uit Wijk en Aalburg. Het vijftal heeft inmiddels bekend.

Brandweer en politie kregen donderdagavond 22 maart omstreeks 21.23 uur melding van een brand in een keet in de Nijverheidstraat. De brandweer bluste het vuur, dat bleek te zijn aangestoken. De uitgebrande keet is vervolgens elders veiliggesteld voor nader technisch onderzoek. Via diverse getuigen kreeg de politie het signalement van een jongen die zich kort voor de brand verdacht had opgehouden in de omgeving van de Nijverheidstraat. Hij werd donderdagavond al opgepakt en is al weer in vrijheid gesteld omdat zijn aandeel uiterst gering bleek te zijn.

Het viertal dat nog steeds vast zit wordt a.s. maandag bij de rechter-commissaris voorgeleid. De jongens hebben ondertussen bekend ook verantwoordelijk te zijn voor andere brandjes in Wijk en Aalburg. Het politieonderzoek gaat verder en nieuwe aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Arrestatie na bedreiging

WAALWIJK: De politie arresteerde vrijdagavond 23 maart om 23.30 uur een 42-jarige inwoner van Waalwijk op verdenking van bedreiging. Hij had kort tevoren een 41-jarige vrouw uit Waalwijk met de dood bedreigd. Dat gebeurde in de Guido Gezellestraat in het bijzijn van twee getuigen. Agenten arresteerden de man en kregen van hem ook de nodige bedreigingen en beledigingen naar het hoofd geslingerd. Vanzelfsprekend worden naast de aangifte van de Waalwijkse vrouw, ook de bevindingen van de politie agenten in het proces-verbaal vermeld. De verdachte is zaterdagmiddag weer in vrijheid gesteld.

Vijf personen opgepakt na openlijke geweldpleging

OOSTERHOUT: De bezoeker van een horecagelegenheid gooide met een flesje bier. Dat gebeurde in de nacht van vrijdag 23 maart op zaterdag 24 maart rond 01.30 uur. Het projectiel raakte een andere klant en een ruzie was het gevolg. Dit was reden voor het horecapersoneel om de beide mannen buiten te zetten. Op straat wilde het tweetal op de vuist gaan met elkaar, wat door de aanwezige portiers in de Klappeijstraat verhinderd kon worden. De gooier van het bierflesje (19-jarige Werkendammer) wilde daarop een portier te lijf gaan. Aanwezige agenten arresteerden de man op dat moment.

Zijn vrienden waren het daar niet mee eens en begonnen zich er mee te bemoeien.
Dat resulteerde in nog vier arrestaties. Het gaat om mannen afkomstig uit Werkendam, in leeftijden van 26, 20, 20 en 17 jaar oud. Het viertal wordt verdacht van geweldpleging tegen de politie en het niet voldoen aan bevel of vordering om weg te gaan. Die bevelen werden gedaan ter voorkoming van verstoring van de openbare orde. Een agent raakte licht gewond aan zijn onderarm toen 26-jarige verdachte zich tegen zijn aanhouding verzette.
In het politiebureau is proces-verbaal opgemaakt tegen de verdachten. Na verhoor en het afleggen van verklaringen zijn zij weer in vrijheid gesteld. Bij de beteugeling van de genoemde geweldpleging hulp van portiers van de diverse cafés. De portiers schermden de politie agenten af toen zij de politie de aanhoudingen verrichtten.

Vrijdagavond 23 maart was het verder rustig in het Oosterhoutse uitgaansleven.
Politie, gemeente en horecaondernemers willen het uitgaan in de Oosterhout veilig en gezellig houden. De politie treedt daarom op tegen verstoringen van de openbare orde, geweldsdelicten, vandalisme, en ander wangedrag.

In de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 maart hing er een gezellige en rustige sfeer in de binnenstad van Oosterhout. Er waren die nacht geen geweldplegingen. Rond 04.30 uur verzamelden de eerste mensen zich in het Slotpark om op tijd aanwezig te zijn voor de start van kaartverkoop voor het Parkfeest.

Schennisplegers in Oosterhout en Waalwijk

OOSTERHOUT: Vrijdagmiddag 23 maart is een zeventienjarig meisje slachtoffer geworden van een exhibitionist. De nog onbekende man stond onverwacht voor het achterraam van een woning aan de Bartoklaan. Dat was vrijdagmiddag tussen 15.45 uur en 16.00 uur. Het meisje zag vanuit de woonkamer de man in de achtertuin staan. Hij stond zichzelf voor het raam te bevredigen. Het slachtoffer sloeg alarm, waarna de man er vandoor ging. Op basis van de aangifte met daarin het opgegeven signalement stelt de politie een nader onderzoek in.

WAALWIJK: Ook in Waalwijk was een schennispleger actief. Een jongeman stond vrijdagavond 23 maart rond 20.55 uur te masturberen in winkelcentrum De Els. Vier meisjes waren geconfronteerd met hem. Ze vonden het niet vervelend en moesten er eigenlijk alleen maar om lachen. Ook zijn signalement is bekend bij de politie. Wellicht geven beelden van de aanwezige bewakingscameras nog meer aanwijzingen over het uiterlijk van de verdachte.

140,- boete voor bromfietser op autosnelweg

GILZE: Een politieagent zag vrijdagavond 23 maart tot zijn stomme verbazing een bromfietser over de autosnelweg A-58 rijden. De bromfietser nam rond 21.45 uur de afslag bij Goirle. Hij kon achterhaald worden. Het bleek een 24-jarige Fransman te zijn. Omdat hij geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland had moest hij zijn bekeuring van 140,- meteen afrekenen. Hij betaalde de boete contant waarna hij zijn weg kon vervolgen, zij het niet over de Nederlandse autosnelwegen.

Minderjarige dreigt met mes in bus

WAALWIJK: Een buschauffeur zette een 16-jarige jongen uit de bus, omdat hij in de bus openlijk met een mes zat te spelen. De knul zette een grote mond op en bedreigde zowel de buschauffeur, als een van de aanwezige passagiers. De passagiere had het opgenomen voor de buschauffeur, waarna zij met het mes bedreigd werd.
Aan de hand van het opgegeven signalement kon de politie de verdachte arresteren in winkelcentrum De Els. De minderjarige legde in het politiebureau een bekennende verklaring af en is na verhoor aan zijn ouders overgedragen. Het gaat om een 16-jarige jongen uit Wijk en Aalburg.

Aanhouding vanwege belediging

WASPIK: De politie heeft in de nacht van zaterdag 24 maart op zondag 25 maart op de Heemraadstraat een 42-jarige man uit die plaats aangehouden vanwege belediging.
Rond 04.00 uur mengde de man zich ongevraagd in een gesprek dat een agent voerde net cafébezoekers in de Heemraadstraat. De man schold de agent uit. Nadat hij diverse keren vergeefs was gevraagd om geen beledigingen te roepen, werd hij aangehouden. De man verzette zich nog tegen zijn arrestatie en is overgebracht naar het politiebureau. Daar is proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Politie treedt op tegen rijders onder invloed

DISTRICT OOSTERHOUT: De politie trad het afgelopen weekend weer streng op tegen weggebruikers die met een slok op aan het verkeer deelnemen. Rijden onder invloed is een misdrijf en een verdachte altijd gearresteerd. In het politiebureau wordt vervolgens een ademanalyse afgenomen om het adem/alcohol gehalte te bepalen. Lukt het de verdachte om medische redenen niet om een ademanalyse te ondergaan, dan kan een bloedproef worden afgenomen. Het weigeren van een ademanalyse of bloedproef levert de verdacht een tweede ernstig misdrijf op.

Het overzicht van het afgelopen weekend:

Made, Oude Kerkstraat, zaterdag 24 maart 01.35 uur.
22-jarige man van Made beschonken achter het stuur personenauto. Uitslag ademanalyse 165 ug/l (beginnend bestuurder) Proces-verbaal en rijverbod van 2 uren.

Made, Tuinbouwweg, zaterdag 24 maart 01.30 uur.
31-jarige vrouw uit Geertruidenberg beschonken achter het stuur personenauto.
Uitslag ademanalyse 295 ug/l. Proces-verbaal en rijverbod van 2 uren.

Gilze, Nerhoven, vrijdagavond 23 maart 23.45 uur.
28-jarige man uit Gilze, onder invloed achter het stuur personenauto. Uitslag ademanalyse 330 ug/l. Proces-verbaal en rijverbod van 2 uren.

Lage Zwaluwe, Oude weg, vrijdagavond 23 maart 21.45 uur. 44-jarige vrouw Lage Zwaluwe stomdronken achter het stuur personenauto.
Uitslag ademanalyse 770 ug/l. Proces-verbaal en rijverbod van 9 uren en invordering rijbewijs.

Oosterhout, Energieweg, vrijdagavond 23 maart 22.15 uur. 56-jarige man uit Oosterhout onder invloed achter het stuur personenauto.
Uitslag ademanalyse 330 ug/l. Proces-verbaal en rijverbod van 2 uren.

Werkendam, Beatrixhaven, vrijdagavond 23 maart 21.20 uur. 36-jarige man uit Werkendam stomdronken achter het stuur personenauto. Uitslag ademanalyse 705 ug/l. Proces-verbaal en rijverbod van 9 uren en invordering rijbewijs.

Rijen, Rijksweg, vrijdagavond 23 maart 18.45 uur.
73-jarige man uit Breda, dronken achter het stuur personenauto. Uitslag ademanalyse 550 ug/l. Proces-verbaal en rijverbod van 6 uren .

Kaatsheuvel, Europalaan, zaterdagavond 24 maart 22.50 uur. 49-jarige vrouw uit Kaatsheuvel, zwaar beschonken en
verkeersgevaarlijk rijgedrag achter het stuur personenauto. Ademanalyse niet voltooid, waarna bloedproef is afgenomen (uitslag nog niet bekend). Proces-verbaal en rijverbod van 12 uren.

Werkendam, Rijksweg, zondag 25 maart 05.30 uur.
17-jarige jongen uit Almkerk, onder invloed op bromfiets. Uitslag ademanalyse 360 ug/l. Proces-verbaal en rijverbod van 3 uren.

Bij circa 15% van alle verkeersongevallen is er drank in het spel. Dat betekent dat er ieder jaar door alcohol circa 150 doden vallen en er 3000 tot 4000 mensen in het ziekenhuis belanden na een verkeersongeval (cijfers over de afgelopen 5 jaar).
Daarom controleert de politie in samenwerking met het Openbaar Ministerie nadrukkelijk op alcohol in het verkeer. In de wet is bepaald dat het verboden is om een voertuig (óók een fiets of brommer) te besturen onder invloed van een stof waarvan redelijkerwijs verwacht kan worden dat het gebruik ervan de rijvaardigheid kan verminderen. Dit kan zowel alcohol, drugs en bepaalde medicijnen zijn. Onder invloed rijden is een misdrijf. De sancties variëren van een rijverbod en hoge geldboetes tot een gevangenisstraf en ontzegging van de rijbevoegdheid.

Auteur: Jeroen Steenmeijer