Ingezonden persbericht


T.a.v. de redactie cultuur

Amsterdam, 23 maart 2007

- ONDER EMBARGO TOT EN MET ZONDAG 25 MAART, 17.30 UUR -

VSCD Jeugdtheater- en concertprijzen

Gouden Krekel voor 'Meneer Ibrahim' en Susan Gritzman

De voorstelling 'Meneer Ibrahim en de bloemen van de koran' heeft de Gouden Krekel 2006 gewonnen in de categorie Meest Indrukwekkende Productie en Susan Gritzman kreeg de Gouden Krekel 2006 in de categorie Meest Indrukwekkende Podiumprestatie uitgereikt. Dit is zondag 25 maart j.l. bekend gemaakt in theater RASA in Utrecht. De Gouden Krekels zijn de jeugdtheater- en concertprijzen uit handen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD).

Een liefdevolle, aangrijpende en heldere voorstelling is het oordeel van de jury over 'Meneer Ibrahim en de bloemen van de koran'. René Groothof speelt in deze adembenemende voorstelling alle rollen. De voorstelling is geproduceerd door BEER Muziektheaterproducties en geregisseerd door Aike Dirkzwager. Susan Gritzman won de Gouden Krekel voor haar rol in 'Alleen voor grote mensen', een coproductie van BonteHond en Golden Palace. Suzan Gritzman speelt haar rol als demonisch kind zo komisch, zo knap en zo grotesk, dat zij niet meer van het netvlies wil verdwijnen, zo schrijft de jury.

De negen genomineerden woonden allen de feestelijke uitreiking bij en namen de Zilveren Krekels in ontvangst. De uitreiking werd georganiseerd door Tweetakt en Bureau Promotie Podiumkunsten, in samenwerking met motorclub De Krekel. Het resultaat was een originele en feestelijke middag, geregisseerd door Renate Zentschnig en gepresenteerd door theatermakers Don Duijns en Harm van Geel. De prijzen werden uitgereikt door de secretaris van de Raad voor Cultuur, de heer Kees Weeda. Bij deze gelegenheid werd ook de landelijke winnaar van de Scholen-Affiche-Wedstrijd bekend gemaakt in het kader van de Jeugdtheaterdagen.

De uitreiking van de Krekels markeert de laatste dag van het festival Tweetakt en is het startsein voor de 7e editie van de Jeugdtheaterdagen: meer dan honderd Theaters in heel Nederland, staan van 25 maart t/m 1 april 2007 bol van de jeugdvoorstellingen, workshops en andere feestelijke activiteiten, voor iedereen, van 4 tot 104 jaar. Kijk op www.jeugdtheaterdagen.nl voor het programma.

Het juryrapport:

Een Zilveren en een Gouden Krekel 2006 in de categorie Meest Indrukwekkende Productie is toegekend aan:

BEER Muziektheaterproducties / Aike Dirkzwager - Meneer Ibrahim en de bloemen van de koran

De jury: 'René Groothof speelt de rol van de jonge Momo ontwapenend. Met gemak neemt hij zijn publiek mee naar Parijs, waar hij alle kleuren schetst van het leven in een armoedige wijk. Het vertier met de dames in de rue du Paradis. De komst van Brigitte Bardot in de kleine winkel in de rue Bleue. Samen met meneer Ibrahim in de auto naar zee. Groothof speelt alle in het verhaal voorkomende rollen. Daarbij begeleid door de prachtige muziek van Sjahin During. Meneer Ibrahim schittert in zijn eenvoud. Het is een ontroerend verhaal dat door René Groothof op zeer smaakvolle wijze wordt gebracht. Met deze voorstelling bewijst Groothof dat hij een meesterverteller is'.

Een Zilveren Krekel 2006 in de categorie Meest Indrukwekkende Productie is toegekend aan:

Blauwe Engel / Het Woelige Baren met Van binnen moet je wezen
Van binnen moet je wezen is een vrolijke en zielige performance over je eigen plek vinden op deze wereld en de overlevingsfantasieën die daarmee gepaard gaan. Esther de Koning speelt Saar, een stoer en bijzonder meisje dat haar hoofd met verhalen leeg moet maken, omdat het anders te vol van binnen wordt. Zo denkt ze dat haar ouders haar niet willen en dat een hongermonster haar verbiedt te eten en te drinken. De jury: 'Esther de Koning sleept met onweerstaanbaar enthousiasme in mimiek en bewegingen het publiek mee in de tragikomische fantasieën van Saar. Door de snelle wisseling van hilarische en ontroerende momenten lopen bij de toeschouwer de lach en de traan vlekkeloos in elkaar over. Ze blinkt uit door absurde humor en aanstekelijke verbeeldingskracht'.

Theater Artemis met Pakman

Vier heren maken al sinds hun jeugd deel uit van de geheime organisatie Pakman, een genootschap dat ruimte bood aan alle sneue jongetjes van de school. De ene was te dik, de ander te klein, de derde te traag en de vierde praat nog steeds nauwelijks. Het viertal haalt ontroerende, gekke en aangrijpende jeugdherinneringen op, terwijl op de achtergrond de meest wonderlijke taferelen worden gebouwd. De jury over 'Pakman': Associatieve, veelkleurige en vindingrijke voorstelling, waarin de grote zaken des levens aangepakt worden met een behoorlijke portie Vlaamse spelvreugde. Een aantal verhalen maakt diepe indruk.

Theater Gnaffel met De Worstelaar

De voorstelling gaat over Koos de Worstelaar die terecht komt in een ingedut bejaardentehuis. Hij schudt de mensen wakker en laat het bloed van Mathilde, Meneer Kleermaker en Mevrouw Langelaar weer sneller stromen. De jury schrijft: De prachtige poppen van Elout Hol en het grote vakmanschap van Koos Elfering in stem, beweging en illusie, zorgen ervoor dat de karakters van deze stokoude bejaarden in al hun kleur tot leven komen. Een mooi onderwerp en herkenbare sfeer; grappig maar toch ook ontroerend. Aldus de jury.

Introdans Ensemble voor de Jeugd met KYLIÁN4KIDS

Introdans werkt al jaren consciëntieus aan een oeuvre voor de jeugd. Met 'KYLIÁN4KIDS' voegen ze daar in 2006 een vierdubbel geslepen diamant aan toe. 'Stamping Grounds', de delen uit 'Symfonie in D', 'Dream Dances', en het afsluitende 'Sechs Tänze' bewijzen dat grote choreografieën een universele zeggingskracht hebben. Met grote professionaliteit gemaakt en vertolkt, biedt 'KYLIÁN4KIDS' een droomentree in de magische wereld van de moderne dans. Muzikaal, humoristisch, intelligent, prachtig van vormgeving en licht. Kortom, een magnifieke voorstelling." Aldus de jury.

Theatergroep Max. met Dochters van Lear

De jury schrijft over 'Dochters van Lear': Moniek Merkx laat met haar bewerking van deze klassieker zien hoe narcistisch ouders kunnen zijn. De liefde van ouders is onvoorwaardelijk denken wij, maar niets is minder waar. Op het moment dat de jongste dochter haar liefde voor haar vader niet met de verwachte bewoordingen uit, is het hek van de dam. De gekrenkte vader haalt verschrikkelijk naar zijn dochter uit. Het perspectief van de jongste - verstoten - dochter wordt getoond met behulp van een videocamera. Deze afstandelijke registratie van de gebeurtenissen biedt het publiek een verfrissende kijk op de familierelatie. Met deze bewerking van een klassieker bewijst Theatergroep Max. opnieuw dat zij sterke verhalen neer kan zetten op een manier die kinderen (maar ook volwassenen) van nu aanspreekt.

Speeltheater Holland met Perô of de geheimen van de nacht

'Perô of de geheimen van de nacht' is een voorstelling die je bijblijft, zo schrijft de jury. 'Kraakhelder, als de was van Colombina'. Op het eerste gezicht is het een eenvoudig en transparant stuk, maar onder de oppervlakte is er complex samenspel tussen acteurs, muzikanten en poppen. Het stuk schuwt de moeilijker aspecten van het liefhebben niet en dat waardeert de jury. Zo ontstaat een dubbel liefdesverhaal waar iedereen zich in kan herkennen en dat voor alle leeftijden een plezier is om naar te kijken. Bovendien is het decor subliem, want rijk aan kleurrijke details die de bezoeker verleiden meer dan eens te gaan kijken. Er zijn niet veel reprises in het jeugdtheater en ook dat is een reden om 'Perô of de geheimen van de nacht' te nomineren. Want Perô bewijst dat een ambachtelijke voorstelling met een stevig verhaal ook na twaalf jaar de harten nog op hol doet slaan.

Een Zilveren en Gouden Krekel 2006 in de categorie Meest Indrukwekkende Podiumprestatie is toegekend aan:

Susan Gritzman voor haar rol in de voorstelling Alleen voor grote mensen van BonteHond / Golden Palace

De jury nomineert Susan Gritzman voor haar onvergetelijke bijdrage aan de voorstelling 'Alleen voor grote mensen' van BonteHond / Golden Palace. De productie zet een serie egocentrische en theatraal gestileerde volwassenen neer die als tegenhanger twee levensechte kinderen hebben. Susan Gritzman speelt haar rol als demonisch kind zo komisch, zo knap, zo grotesk zonder haar geloofwaardigheid te verliezen dat zij niet meer van het netvlies wil verdwijnen. Daarnaast geeft zij door haar fysieke benadering van de rol, haar personage absoluut een extra dimensie. De productie op zichzelf is gewaagd omdat de grenzen van wat wel en niet voor kinderen is, op succesvolle wijze worden opgezocht. De rol van de kinderen en met name die van Susan Gritzman maakt de avond hoe dan ook onvergetelijk.

Een Zilveren Krekel in de categorie Meest Indrukwekkende Podiumprestatie is toegekend aan:

Siem van Leeuwen en Nadin Topal voor het decor van de voorstelling Het Knuffelbos van Cees Brandt / Hummelinck Stuurman Theaterproducties.

Cees Brandt heeft met 'Het Knuffelbos' dit keer een voorstelling voor de allerkleinsten (vanaf twee jaar) gemaakt. Bij binnenkomst in de theaterzaal staat een grote roze boom als decor opgesteld. Dit beeld intrigeert de kinderen onmiddellijk. De voorstelling begint met mechanisch bewogen beestjes die de boom verlaten omdat er geen leven meer in zit. Dit klopt natuurlijk niet, want in de voorstelling blijkt de boom al haar takken te kunnen bewegen; op het laatst komen er zelfs allemaal nieuwe blaadjes aan. De boom, bestuurd door allerlei motortjes en katrolletjes, brengt de tweejarigen in vervoering en brengt bij de (voor velen) allereerste theaterervaring het magische moment voort. Daarom nomineert de jury in de categorie beste individuele podiumprestatie Siem van Leeuwen en Nadin Topa voor het decor van Het Knuffelbos. Aldus de jury.

De jury van de VSCD Jeugdtheater- en concertprijzen bestaat uit:

Fons Dejong (voorzitter, programmeur Theater aan het Vrijthof - Maastricht), Kees Blijleven (directeur Jeugdtheater de Krakeling - Amsterdam), Katja Brenninkmeijer (jeugdprogrammeur Schouwburg De Meerse - Hoofddorp), Kim Kooiman (programmeur Stadschouwburg Utrecht), Kirsten Sinke (coördinator uitpromotie & cultuureducatie primair en voortgezet onderwijs - Theek 5 - Oosterhout), Jowi Schmitz (jeugd)theaterjournalist en schrijfster) en Ine van de Ven (organisator kunsteducatie/programmeur jeugdvoorstellingen - afd. cultuur Gemeente 's-Hertogenbosch).

Noot aan de redactie:

Voor meer informatie over de Gouden Krekels, foto's of interviews kunt u contact opnemen met Bureau Promotie Podiumkunsten, Lotte de Vries: 020-5789207 / 06-55156737 / lotte@promotiepodiumkunsten.nl.

Voor informatie over Tweetakt kunt u contact opnemen met: Gouke Hilte gouke@stormprojecten.nl

www.vscd.nl / www.jeugdtheaterdagen.nl