Socialistische Partij Rotterdam

SP-er in enquêtecommissie Museumparkgarage

25-03-2007 * SP-er Leo de Kleijn gaat als lid van de enquêtecommissie Museumparkgarage, samen met vier andere raadsleden, onderzoeken wat er mis ging met de bouw van wat 'de mooiste parkeergarage van Nederland' had moeten worden. Het drama zal Rotterdam 20 miljoen of meer extra gaan kosten.

Leo de Kleijn

De Kleijn: "Rotterdammers hebben er recht op om te weten hoe het gemeentebestuur omgaat met gemeenschapsgeld. Als er bij een project veel misgaat en als daardoor de kosten zo gigantisch uit de hand lopen, dan is het de taak van de raad om namens de burgers uit te zoeken hoe dat kon gebeuren. Wie was waarvoor verantwoordelijk en hoe kunnen dergelijke fouten bij komende projecten worden voorkomen?"

Voorzitter van de commissie is PvdA-raadslid Tom Harreman. Verder zijn Karen Duijs (CDA), Remco Oosterhoff (CU) en Victor Reijkersz (LR) lid.

De bouw van de Museumparkgarage - op z'n Rotterdams 'blunderput' - ligt al vele maanden stil. Waterhoentjes en eendjes nestelen in de bouwput.

Het houden van een raadsenquête is het zwaarste controle instrument van de gemeenteraad. In Rotterdam is het de eerste keer dat de raad tot zo'n enquête besluit. SP fractie-voorzitter Theo Cornelissen zei bij de instelling van de enquêtecomissie: "We hebben in Rotterdam dure ambtenaren bij het OBR en bij Gemeentewerken. We hebben een dure burgemeester. We hebben dure wethouders, veel te veel zelfs. Hoe kan het dan toch zo enorm misgaan en wie is daarvoor verantwoordelijk? Dat moet tot op de bodem uitgezocht worden en mag nooit meer gebeuren."

De enquêtecomissie gaat de komende maanden aan de slag met onder meer openbare verhoren van betrokken ambtenaren en bestuurders. Na de zomer komt de commissie met een rapport en aanbevelingen.