Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

12 februari 2007

Drie eredoctoraten ter gelegenheid van 371-jarig bestaan

Universiteit Utrecht viert Dies Natalis

De Universiteit Utrecht viert op maandag 26 maart haar 371-jarig bestaan in de Domkerk te Utrecht. Tijdens deze Dies Natalis worden eredoctoraten uitgereikt aan prof.dr. Tadaki Hirose, Willem Jan Otten en prof.dr. Diane Marie Amann.

Prof.dr. Willemien Otten, hoofd departement Godgeleerdheid van de faculteit Geesteswetenschappen en hoogleraar 'Geschiedenis van het christendom en van de leerstellingen van de christelijke godsdienst', houdt de jaarlijkse Diesrede getiteld 'Exercitatio Mentis: religie als denkoefening'. Aansluitend zullen de eredoctoraten, de Docentprijs 2007 en de Junior Docentprijs 2007 worden uitgereikt.

Grote waardering

Met de eredoctoraten wil de Universiteit Utrecht haar grote waardering uitspreken voor de persoon die het doctoraat ontvangt en diens werk. Het eredoctoraat wordt uitgereikt tijdens een academische plechtigheid in de Domkerk. De persoon die het doctoraat ontvangt krijgt een bul van de universiteit en een cappa met de roodwitte kleuren van de stad Utrecht. De eredoctor mag de titel doctor honoris causa dragen en Dr.h.c. voor zijn of haar naam zetten.

Prof.dr. Tadaki Hirose

Prof. Hirose is emeritus hoogleraar van de Tohoku University Japan. Van deze universiteit heeft hij de bijzondere eretitel 'Emeritus Professor of Tohoku University' gekregen. Sinds zijn emeritaat in 2005 is hij parttime hoogleraar aan de Tokyo University of Agriculture. Hirose heeft een zeer sterke en lange band met het plantenecologisch onderzoek aan de Universiteit Utrecht. Hij heeft het initiatief genomen tot een jaarlijkse studentenuitwisseling tussen de Tohoku University en de Universiteit Utrecht.

Literator Willem Jan Otten

Dhr. Otten heeft met zijn werk het grote belang van levensbeschouwelijke en religieuze thema's zichtbaar gemaakt. In een in veel opzichten posttraditionele cultuur heeft hij de taal van met name de christelijke traditie als een bron van literaire verbeelding herontdekt. Otten heeft daaraan uitdrukking gegeven in de talrijke genres waarin hij zich beweegt: poëzie, toneel, romans, essays. In 1999 ontving hij voor zijn gehele oeuvre de Constantijn Huygens-prijs.

Prof.dr. Diane Marie Amann

Prof. Amann is hoogleraar aan de University of California, Davis, School of Law. Amann is een internationaal vermaarde specialiste op het terrein van internationaal strafrecht en internationale mensenrechten. In Europa was ze visiting professor aan de Sorbonne (Parijs) en aan het Irish Centre for Human Rights.

Dies Natalis

De Dies Natalis vindt plaats op maandag 26 maart 2007, om 15.00 uur (precies), in de Domkerk te Utrecht. Toegangskaarten zijn aan te vragen bij de afdeling Kabinetszaken, J.P.F.vanderVeer@uu.nl.

Meer informatie

Ludo Koks, woordvoerder Universiteit Utrecht, (030) 253 2501, L.P.M.Koks@uu.nl.