Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Persbericht

DATUM
22 maart 2007

CNV Stads- en streekvervoer wil betaalde pauzes voor Novio-chauffeurs, want dat is normaal in vervoersland

Novio-bussen maandag gratis in spits

Een ritje in de ochtendspits in een van de bussen van stadsbusbedrijf Novio in Nijmegen is maandag 26 maart vrijwel zeker gratis. Het personeel geeft op die manier uiting aan het meningsverschil met de directie over de rustpauzes van chauffeurs. Overal worden deze gewoon doorbetaald, bij Novio nog niet. Onderhandelaar Jean-Marie Severijns van CNV Stads- en streekvervoer raadpleegt vanavond (donderdag) zijn leden, maar rekent op een stevig antwoord: "actie!".

Als de leden zich inderdaad voor actie uitspreken vanavond, dan is het vervoer in de ochtendspits maandag gratis. Na de spits gaan de bussen retour remise. Novio verzorgt het personenvervoer in de stad Nijmegen en aanpalende gemeenten. Volgens Severijns toont Novio zich onverzettelijk in het conflict over de rijpauzes: "Vakbonden en ondernemingsraad hadden gezamenlijk, onder uiterst moeilijke condities, een nieuw raamwerk opgesteld voor de werktijden. Met daarin ófwel betaalde pauzes voor de chauffeurs of socialere werktijden met iets langere pauzes. De werkgever biedt slechts 3 ton en dat is onvoldoende voor een goed werktijdregeling. Met zijn onwrikbare houding heeft Novio dit conflict over zichzelf afgeroepen."

Volgens Severijns zitten de CNV-leden vooral in kantoorfuncties. "Maar die zijn zonder meer solidair met hun rijdende collega's. En niet zomaar. Ze hebben namelijk zelf nog een akkevietje met hun nieuwe baas Connexxion. Dit in verband met de uitwerking van de overname van Novio, in januari dit jaar. Connexxion dreigt ze, zonder een reële compensatie, te verkassen naar Boskoop of Hilversum. Ik verwacht daarom zonder meer instemming op de ledenraadpleging vanavond."

Voor nadere informatie
Jean-Marie Severijns (onderhandelaar): 06 ­ 51 60 21 60 Wouter de Jong (persvoorlichting): 06 - 53 19 22 66

Houten, 22 maart 2007

---- --