Gemeente Schouwen-Duiveland


Datum

vrijdag 23 maart 2007

Ondertekening overeenkomst maandag 26 maart

Staatsbosbeheer en de gemeente gaan uitzichtpunt aan hoosjesweg aanleggen

Ir. K. de Lange, districtshoofd van Staatsbosbeheer en burgemeester J.J.P.M. Asselbergs ondertekenen maandag 26 maart om 16.20 uur een overeenkomst voor de aanleg van een uitzichtpunt. Deze ondertekening gebeurt op de voormalige stortplaats aan de Hoosjesweg bij Serooskerke. Het uitkijkpunt bestaat onder meer uit een aarden wal waarachter recreanten en toeristen een blik kunnen werpen op plan Tureluur en nationaal park Oosterschelde.

De bedoeling is dat dit jaar de aarden wal wordt aangelegd. De werkzaamheden worden in de loop van 2008 afgerond.

Ecotoerisme is een belangrijk onderwerp uit het actieprogramma Schouwen-Duiveland kiest voor toerisme. Het uitzichtpunt levert het gehele jaar steeds andere natuurbeelden op. De afgelopen jaren is het aantal `vogelaars' sterk toegenomen. Staatsbosbeheer biedt in samenwerking met de gemeente deze groep maar ook niet-vogelaars een mooi uitzichtpunt. Bij het uitzichtpunt komen informatieborden te staan met kenmerken van diverse watervogels. Op deze wijze kan een toerist of recreant zich even een echte vogelaar wanen.

De gemeente en Staatsbosbeheer hebben in nauw overleg de overeenkomst opgesteld. In deze overeenkomst staan afspraken om het risico op schade aan de voormalige stortplaats zo klein mogelijk te maken. Op de stortplaats komen een aarden wal en steenkorven. Vanwege het gewicht is er kans op zetting of afschuiving van grond. Hierdoor kan schade ontstaan aan bijvoorbeeld het drainagesysteem. Om deze schade zoveel mogelijk te beperken heeft Staatsbosbeheer onderzoek laten uitvoeren naar technische maatregelen om zetting en afschuiving van grond te voorkomen. In de overeenkomst staat dat Staatsbosbeheer deze technische maatregelen tijdens de aanleg van het uitzichtpunt zal toepassen.