GroenLinks

GroenLinks en Groen! vragen premiers om slimme kilometerheffing in Benelux

26 maart 2007

Vandaag ontmoeten de Vlaamse en Nederlandse premier elkaar in Den Haag. De Vlaamse en Nederlandse groene partij vragen hen om zich in te zetten voor de gezamenlijke invoering van een kilometerheffing die rekening houdt met tijd, plaats en milieukenmerken.

Het Vlaamse plan voor de éénzijdige invoering van een wegenvignet werd in Nederland op groot protest onthaald. Ook de Vlaamse Groenen hebben altijd grote vragen gehad bij de invoering van dit wegenvignet, omdat zo een vignet in wezen niets oplost. Het is geen sturend instrument. Het vignet zal niet zorgen voor minder verkeer of voor minder vervuilende autos of vrachtwagens.

Als de Nederlandse en de Vlaamse Regering hun Kyoto-doelstellingen willen halen, dan is de invoering van een effectieve kilometerheffing noodzakelijk. Vlaanderen zou er dus goed aan doen mee te stappen in de plannen van het Nederlandse kabinet om gefaseerd een slimme kilometerheffing in te voeren. Het beste zou zijn dat alle Benelux-regeringen samen zouden beslissen om in stappen zon slimme kilometerheffing in te voeren.

Voor Groen! en GroenLinks is dit veel logischer en simpeler dan nu te beginnen marchanderen tussen Vlaanderen en Nederland : als Nederlanders een vrijstelling krijgen voor het vignet, moeten Vlamingen minder kilometerheffing betalen, enzovoortWaarom het niet simpel houden? Eén systeem, in alle Benelux-landen en straks misschien in alle landen die vroeger meededen met het Eurovignet voor vrachtwagens. De apparatuur bestaat al om een kilometerheffing in te voeren die rekening houdt met tijd en plaats. Zo zijn aparte tolheffingen niet meer nodig. Ook de milieuprestaties van de wagen kunnen meteen worden verrekend.

Zou het niet mooi zijn als Nederland en Vlaanderen samen de voorlopers worden van een nieuw ecologisch mobiliteitsbeleid in Europa? Groen! heeft al een resolutie in die zin neergelegd in het Vlaams parlement. Deze wordt dinsdag in de commissie Mobiliteit besproken. GroenLinks zal het voorstel aankaarten in de Tweede Kamer.

Vera Dua en Eloi Glorieux (Groen!)
Femke Halsema en Wijnand Duyvendak (GroenLinks)