Het Nederlandse Rode Kruis

26 maart 2007
Kleine reizigers, grote reizen: kindertransporten vlak na WO II

Kleine reizigers, grote reizen vertelt de verhalen van de kinderen die kort na de Tweede Wereldoorlog naar Nederland werden gehaald om hier aan te sterken. Auteur Ada de Lange-Timmerman heeft de kindertransporten zelf meegemaakt - niet zo ver, vanuit hongerwinter-Holland naar Friesland. Later trouwde ze met Anton de Lange die een rol speelde bij de transporten van de kinderen per trein door heel Europa. Dit boek is ontstaan als een verhaal voor haar kleinkinderen, die hun grootvader nooit hebben gekend.

Ook Nederlandse kinderen
Al voor het eind van de oorlog waren er initiatieven om kinderen die hadden geleden onder het extreme oorlogsgeweld de kans te geven om te herstellen en tot rust te komen in het buitenland. Nederlandse kinderen reisden zo naar Engeland, Denemarken, Zweden en Zwitserland en werden voor weken of maanden opgevangen door gastvrije pleegouders. Het transport werd georganiseerd door de overheid en het Rode Kruis, gesteund door honderden idealistische vrijwilligers. En nauwelijks een jaar na de bevrijding waren er ook al reizen van Duitse kinderen, de kinderen van de vijand, vanuit de totaal verwoeste steden van het Ruhrgebied naar Nederland.

Heimwee en hartelijkheid
Alles gebeurde belangeloos, in de overtuiging dat kinderen recht hebben op kansen voor de toekomst en dat kennismaken met een nieuwe omgeving belangrijk is. Ada de Lange sprak met een groot aantal kinderen-van-toen. De verhalen van de kleine reizigers gaan over heimwee en vreemd eten, maar vooral over een hartelijke ontvangst en genieten van vrijheid en nieuwe ervaringen, die levenslang zijn bijgebleven.

Kleine reizigers, grote reizen
Door: Ada de Lange
Uitgeverij Den Boer de Ruiter, Vlissingen
ISBN 978-90-74576-82-6
19,90