AutoRai

Saab 9-5 BioPower met 10-jarig donateurschap WNF

(3/26/2007)
De ontwikkelingen in de automarkt gaan snel, en zeker op het gebied van alternatieve, milieuvriendelijke brandstoffen heeft Saab ondubbelzinnig het voortouw genomen met haar BioPower technologie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van E85 bio-ethanol.

Kees van den Berg, Algemeen Directeur van Saab Nederland: "Wij profileren Saab als een automobielmerk, dat prestigieuze premium autoâs levert, die zich in het bijzonder onderscheiden door een bijzondere styling, geavanceerde technologie en veel aandacht voor het milieu. Bij Saab staat de ontwikkeling van de praktische toepassings-mogelijkheden van milieuvriendelijke aandrijvingsystemen dan ook centraal zonder afbreuk te doen aan de prestaties." Om dit sociaal-maatschappelijke bewustzijn van Saab ook daadwerkelijk vorm te geven wordt tijdens de RAI-periode iedere Saab 9-5 BioPower standaard geleverd met een 10-jarig donateurschap van het Wereld Natuur Fonds.

Bio-ethanol is één van de meest realistische alternatieven voor fossiele brandstoffen en biedt een uiterst zinvol alternatief voor benzine en diesel brandstof. De Saab 9-5 BioPower maakt gebruik van E85 als brandstof; een mix van 85% bio-ethanol en 15% benzine. Bij rijden op E85 wordt veel minder schadelijke CO2 uitgestoten doordat bio-ethanol niet gewonnen wordt uit fossiele, maar uit hernieuwbare bronnen. De ontwikkeling van zogenaamde tweede generatie biobrandstoffen is veelbelovend. Het gebruik van biobrandstoffen vermindert de uitstoot van schadelijke CO2 gemiddeld tot 80%. 2e generatie bio-ethanol wordt onder andere verkregen uit houtachtige gewassen, zoals snelgroeiende wilgen en populieren.

Geen utopie, maar een alledaagse realiteit, want een met E85 aangedreven auto is nu al gewoon te bestellen, bij iedere Saab-dealer. Niet alleen zijn ze vanaf fabriek al geschikt om E85 te tanken, maar bovendien zijn de prestaties door de meerjarige ervaring van Saab met turbochargers op een nog hoger niveau komen te liggen. Zo stijgt het vermogen bij de 9-5 2.0t BioPower bij rijden op E85 van 150 naar 180 pk.

Wereld Natuur Fonds
Het Wereld Natuur Fonds en de ANWB hebben een overzicht gepubliceerd van een aantal veelbelovende innovaties en de meest energiezuinige autoâs in de gezamenlijk opgezette Frisse Wielen campagne. Uiteraard komt de Saab 9-5 BioPower prominent op deze lijst voor. Wereld Natuur Fonds en ANWB stimuleren daarmee nu al de autoâs die op bio-ethanol kunnen rijden.

Het Wereld Natuur Fonds bouwt aan een toekomst waarin de mens in harmonie leeft met de natuur; in het belang van de natuur en in het belang van de mens die de natuur nodig heeft.

Het Wereld Natuur Fonds: "Voor het beschermen van de natuur en de biodiversiteit op aarde willen wij de Nederlandse samenleving ervan bewustmaken dat ook zij actief kan bijdragen aan de bescherming van de soortenrijkdom van de natuur. Een van de middelen daartoe, en momenteel in het brandpunt van de publieke en politieke belangstelling, is het terugdringen van de CO2 uitstoot door autoâs. De E85 biobrandstof, zoals aan te wenden in een Saab BioPower, is dan ook één van de innovaties in de automobielsector die wij stimuleren.. Voor de productie van biomassa in het algemeen en biobrandstoffen in het bijzonder is het van groot belang dat duurzaamheidscriteria in acht worden genomen om negatieve natuureffecten te voorkomen. Voor meer informatie over biobrandstof en duurzaamheid kijkt u op www.Wereld Natuur Fonds.nl/klimaat. Wij zijn verheugd dat Saab door de speciale actie op de AutoRAI extra aandacht vestigt op de activiteiten en doelstellingen van het Wereld Natuur Fonds."

José Manuel Barroso
De Europese Commissie wil wettelijke grenzen stellen aan de toegelaten uitstoot van het broeikasgas kooldioxide (CO2) door nieuwe auto's. Die grens wordt gelegd op 120 gram per gereden kilometer in 2012. Dat is een vermindering met 25 procent ten opzichte van het huidige niveau en die is onder meer te realiseren door autoâs zoals de Saab 9-5 BioPower die kunnen rijden op de biobrandstof E85.

Commissievoorzitter José Manuel Barroso noemde de plannen de meest ambitieuze ooit in de richting van een economie die weinig kooldioxide uitstoot. "Dit is het concrete bewijs van EU-leiderschap op dit gebied."

Barroso ziet enorme mogelijkheden voor de Europese auto-industrie.

Tot slot nogmaals Kees van den Berg: "Saab zal een substantiële bijdrage blijven leveren aan het bevorderen van de biobrandstof voor serieproductieautoâs. BioPower Saabs zullen in toenemende mate deel uitmaken van ons leveringsprogramma, terwijl wij tevens in woord en gebaar milieubevorderende acties en maatregelen, zoals de frisse Wielen Campagne en de waardevolle activiteiten van het Wereld Natuur Fonds, zullen ondersteunen. De Saab Wereld Natuur Fonds actie tijdens de AutoRAI-periode is daar een bewijs van."