Persberichten Eemland zuid, 10.30 uur

Utrecht, 26-03-2007

Groot aantal vernielingen en diefstallen opgelost

WOUDENBERG De wijkpolitie van Woudenberg en de recherche hebben na een uitgebreid onderzoek tientallen vernielingen en diefstallen opgelost. Een aangifte door de gemeente Woudenberg van een groot aantal vernielingen aan gemeenschapsgoed in de periode rond oud en nieuw vormde een aanleiding tot dit grote onderzoek.

Tijdens het onderzoek werden 14 jongens uit Woudenberg, in de leeftijd van 13 t/m 16 jaar, als verdachte verhoord. De politie verdenkt de jongens ervan dat zij in wisselende samenstelling in de gemeente Woudenberg in totaal 60 vuilnisbakken, 30 verkeersborden, vier fietsenrekken, een bank op straat, een grote kerstboom op de Parklaan, twee autos, een bestelauto, een fiets, een winkelruit, een speeltoestel bij een school en meubilair van een horecagelegenheid hebben vernield. Ook wordt een aantal van deze jongeren verdacht van diefstal bij drie winkels aan de Dorpsstraat en t Schilt. Hier zouden zij rookwaren en spuitbussen hebben gestolen. Deels zouden deze goederen ook zijn doorverkocht (heling) aan anderen. Al deze strafbare feiten vonden plaats in de periode november 2006 tot half januari 2007.

Diverse verdachten hebben over de aangiften bekennende verklaringen afgelegd. De dossiers zijn inmiddels opgemaakt en overgedragen aan het Openbaar Ministerie. Per jongere zal worden bepaald welk straf- en begeleidingstraject (Jeugdzorg) het beste is. Ook schadevergoeding door de verdachten aan gedupeerden zal in het vervolgtraject worden bekeken. De vernielingen aan straatmeubilair zorgde alleen al voor een schadepost van 10.000 euro aan gemeenschapsgoed en diefstal uit winkels voor ruim 1.500 euro. Nog niet alle schade is definitief vastgesteld.

Diefstal uit auto
AMERSFOORT- Op vrijdagmiddag werd er ingebroken in een auto aan de Rietzangerstraat. Tussen 16.30 en 17.00 uur reden twee jongens op een grijze/zilverkleurige scooter langs de auto. De bijrijder stapte vervolgens af en sloeg de ruit in. Uit de auto werd een laptop en een telefoon gestolen. De politie is op zoek naar getuigen en verzoekt met informatie contact op te nemen met de politie van het district Eemland zuid; 0900-8844.