ABVAKABO FNV

Bruto-netto FLO: probleem nog niet opgelost

Deze week zijn ABVAKABO FNV en de andere bonden geïnformeerd over het besluit van de Belastingdienst over de fiscale behandeling van de verschillende vormen van het FLO-overgangsrecht.

Consequente behandeling door de fiscus

Het is nu duidelijk dat nu sprake is van een consequente behandeling door de fiscus: in de situatie van de non-activiteitsuitkering op 55 jaar tegen 80% worden mensen beschouwd als post-actief en de uitkering daarmee als loon uit vroegere dienstbetrekking. Dit betekent het toepassen van de groene tabel, en er hoeft geen pseudo-WW premie meer te worden betaald. Voor de mensen bij wie dit tot nu toe onjuist is toegepast, moet een herberekening plaatsvinden en zal zo nodig worden nabetaald.

Probleem nettonadeel nog niet opgelost

Hiermee komt een eind aan een lange periode van onduidelijkheid, maar een eerste snelle analyse leert ons dat het probleem van het nettonadeel ten opzichte van de oude FLO-uitkering hiermee niet is opgelost. Dit lijkt onder meer te zitten in de zogenaamde inkomensafhankelijke bijdrage voor de ziektekosten, die in tegenstelling tot de situatie in de FLO-regeling niet (deels) door het ABP wordt vergoed. Verder dient nog premie voor het VUT-fonds te worden betaald, omdat formeel nog sprake is van een dienstverband. Daarnaast is al langer duidelijk dat een deel van het verschil zit in de volledige pensioenopbouw, terwijl dit in de FLO slechts voor de helft gebeurde.

Verder overleg met VNG noodzakelijk

Over de beslissing van de Belastingdienst is overleg geweest met de VNG. Werkgevers hebben daarin laten weten dat wat hen betreft de kous af is. Men blijft gemeenten dan ook adviseren lokaal niet tot compensatie over te gaan. ABVAKABO FNV en de andere bonden hebben echter direct nader overleg geëist, wat vervolgens ook is afgesproken: in het eerstvolgende LOGA zal de kwestie weer aan de orde komen. De afspraak was immers dat er ingeval van `substantiële' achteruitgang ten opzichte van de F LO nader overleg zou plaatsvinden. En wat ons betreft is dit overleg om problemen op te lossen. In de tussentijd zullen wij de consequenties van het besluit van de Fiscus verder onder de loep nemen, en bezien welke oplossingen er nog zijn. Wij blijven er dus voor knokken het probleem opgelost te krijgen.