Ingezonden persbericht


Hilversum, 26 Maart 2007

HKU nieuwe opleiding Experience Design

EXPERIENCE DESIGN

Nieuwe opleiding gericht op het kritisch ontwerpen en ontwikkelen van ervaringen en creatieve toepassingen op basis van draadloze technologie en ambient intelligence.

Per 1 september start aan de Faculteit Kunst, Media & Technologie van de HKU de nieuwe studie op het gebied van draadloze technologie: Experience Design (ED). Door de opkomst van draadloze techniek is het mogelijk geworden om allerlei draagbare of mobiele dingen op netwerken aan te sluiten. Veel mensen hebben inmiddels mobiele telefoons of digitale organisers waarmee ze draadloos kunnen Internetten en met elkaar kunnen communiceren. Ook komen er bijvoorbeeld steeds meer navigatiesystemen in auto's of handheld game consoles waarmee je draadloos tegen elkaar speelt (zoals de Nintendo DS). De genoemde voorbeelden zijn slechts een voorbode van toepassingen waarbij de techniek steeds minder zichtbaar wordt en ons steeds meer gaat omringen. In de komende jaren zullen we de opkomst mee maken van bijvoorbeeld intelligente kleding, slimme ruimtes (die weten wie en waar we zijn) of deuren die automatisch voor sommige mensen open gaan en voor andere mensen niet. Denk ook aan Ipods die geluiden laten horen en beelden laten zien die passen bij de omgeving waar men op dat moment is of games die buiten tegen elkaar gespeeld worden in het centrum van de stad. Er is op dit moment grote behoefte aan ontwerpers die concepten ontwikkelen voor de draadloze wereld. Creatievelingen die positief-kritische toepassingen ontwikkelen voor mobiele telefoons, slimme ruimtes en het 'Internet der dingen'. De nieuwe hybride (analoog-digitaal) wereld vraagt om experience designers die zich niet richten op vormgeving of een product maar op de het creëren van zinvolle ervaringen voor meerdere mensen met behulp van draadloze technologie, nieuwe business modellen op basis van open source content, software en hardware, en de verschuiving van usability (gericht op de interactie met een gebruiker) naar sociability (mens, object, dienst en maatschappij in samenhang).

Beroepsperspectieven

Na deze studie kan de student aan de slag als ontwerper of consultant binnen de creatieve industrie, de ICTsector en bij de overheid. Gedacht kan worden aan bijvoorbeeld de (mobiele) media industrie, architectenbureaus, bij bedrijven die draadloze producten realiseren zoals bijvoorbeeld Philips en telecoms maar ook bijvoorbeeld binnen de kunst & cultuur sector en als adviseur nieuwe technologiën and overheden in de zorg, veiligheid en sociale cohesie.

Uniek in Europa

Ambient Experience Design (ED) zal de eerste vierjarige opleiding op dit gebied zijn in Europa. Rob van Kranenburg ( voorheen Virtueel Platform, Balie, UvA Nieuwe Media en Doors of Perception) is als hoofddocent betrokken bij de inhoudelijk opzet van de opleiding. De richting ED komt voort uit de opleiding Interaction Design, die reeds 15 jaar bestaat. Naast deze opleidingen biedt de Faculteit KMT een groot aantal studierichtingen op gebied van interactie, beeld en geluid. De Hogeschool voor de Kunsten (HKU) zet op zaterdag 31 maart haar deuren open. Voor geïnteresseerden is deze Open dag een uitgelezen kans om uit de eerste hand de faculteit KMT te ervaren.

Publieksinformatie:

www.fac-kmt.hku.nl

http://experiencedesign.hku.nl

Voor persinformatie:

Rob van Kranenburg kranenbu@xs4all.nl

0032 9 2333 883/ 06 41930235

Willemijn de Boer
Medewerker externe relaties

Hogeschool voor de Kunsten Utrecht
Faculteit Kunst, Media & Technologie
035 6836464
willemijn.deboer@kmt.hku.nl

De HKU bestaat dit jaar 20 jaar! Check voor meer informatie www.hku.nl/20jaar