Gemeente Stein


Analyse schriftelijke enquête leefbaarheidsonderzoek Urmond 26-03-2007

Het resultaat van de schriftelijke enquête onder de inwoners van Urmond over de leefbaarheid in hun wijk heeft weer geleid tot een analyse van de voornaamste aandacht- en knelpunten. Hieruit zijn de meest in het oog springende uitkomsten geselecteerd om als gesprekspunt te kunnen dienen tijdens de consultatieavond. Er zal tijdens deze avond van de aanwezigen weer een bevestiging worden gevraagd van de uitkomst van de enquête.
Pas in een later stadium zal het gaan om de mogelijkheden en kansen voor het dorp tot verbetering van de leefomgeving. Ook dan zullen de bewoners weer worden uitgenodigd.

De gesprekspunten van de avond zijn:

1. Woonklimaat (milieuoverlast);

2. Sociaal klimaat, sociale cohesie in de eigen buurt;
3. Voorzieningenniveau;

4. Burgerparticipatie, meedenken en meedoen.

De avond gehouden op dinsdag 3 april a.s. om 19.30 uur in het Pater Kolbehuis te Urmond. De zaal is vanaf 19.00 u. geopend en u wordt verwelkomd met een kopje koffie.
Wilt u deze avond bezoeken meldt u zich dan van tevoren telefonisch aan bij de telefoniste of via info@gemeentestein.nl onder vermelding van infoavond Urmond. U krijgt de uitgebreide versie van de analyse van Urmond dan per post thuis bezorgd.

In dit artikel wordt per onderwerp ingegaan op de voornaamste conclusies van het onderzoek.

Buurtbeleving
De ondervraagde bewoners van Urmond waarderen hun woon- en leefomgeving met een rapportcijfer van 7,0. Dat is een waardering die iets onder het gemiddelde cijfer van de gemeente Stein (7,1) ligt. Vrijwel alle bewoners vinden het prettig wonen in Urmond. De meesten geven aan zich thuis te voelen bij de mensen in de buurt en driekwart is van mening dat de mensen graag in de buurt willen blijven wonen. Dit zijn gemiddelde cijfers in vergelijking met de andere kernen van Stein.
Op de vraag of men zich ook medeverantwoordelijk voelt voor de leefbaarheid in de buurt scoort met 24% het meest negatieve in vergelijking tot de score van de andere kernen van Stein. Op de vraag of men vindt dat de buurt het afgelopen jaar vooruit of achteruit is gegaan antwoordt 74% dat men vindt dat deze ontwikkeling gelijk is gebleven. Volgens 17% van de ondervraagden is deze ontwikkeling het afgelopen jaar achteruit gegaan. Op de vraag of er in de woonomgeving een buurtbewonersorganisatie actief is antwoordt 37% van de bewoners uit Urmond dat ze dat niet weten; 22% antwoordt met ja en 41% met nee. Van diegenen die bevestigend hebben geantwoord op deze vraag voelt 67% zich voldoende door de buurtbewonersorganisatie vertegenwoordigd.

Woonklimaat
Het merendeel van de inwoners (92%) in Urmond woont in een eengezinswoning. Het aandeel flats/etagewoningen en seniorenwoningen bedraagt in Urmond niet meer dan 6%. Het aandeel koopwoningen is 71%, het aandeel huurwoningen bedraagt 29%. Alle genoemde percentages wijken nauwelijks af van de gemiddelden van Stein totaal. De eigen woning wordt door de bewoners beoordeeld met een rapportcijfer 7,9. Dit is 0,2 punt hoger dan het gemiddelde voor geheel Stein.
Een meerderheid van de bewoners, 62%, geeft aan binnen twee jaar niet te willen verhuizen. In Urmond scoort de reden, ontevredenheid met de huidige woonbuurt, om te verhuizen met 19% het hoogst. Toch geeft 41% van diegenen die aangeven wel te willen verhuizen aan, wel in Urmond of de gemeente Stein te willen blijven.
Drie kwart van de bewoners uit Urmond geeft aan overlast te ervaren van vormen van milieuoverlast. Alleen het percentage in Elsloo/Catsop is nog hoger. Volgens de bewoners van Urmond is de oorzaak van die overlast voornamelijk te wijten aan het verkeer (geluid en stank) en de geluidsoverlast van industriële bedrijven in de omgeving. Daarnaast ervaart men ook in Urmond veel overlast van hondenpoep.

Sociaal klimaat
De gemiddelde score voor sociale cohesie in Urmond wordt met een 5,8 tot de gemiddelden gerekend. Opvallend is dat, in tegenstelling tot de andere woonkernen van de gemeente Stein, slechts 35% in Urmond aangeeft in een gezellige buurt te wonen met veel saamhorigheid. Laag in tegenstelling tot de andere woonkernen - is ook de score van de stelling: ik voel me thuis bij de mensen in deze buurt; 53% van de inwoners geeft aan het hiermee eens te zijn. Beide scores behoren tot de laagste en liggen onder de gemiddelden van Stein totaal (39% resp. 59%).
Ook de medeverantwoordelijkheid voor de leefbaarheid in de eigen buurt scoort in Urmond laag: 76% voelt zich hiervoor verantwoordelijk. De hoogste score is die van Elsloo/Catsop: 91%. Het gemiddelde voor Stein bedraagt 84%. Slechts 18% van de inwoners van Urmond is zelf actief om de leefbaarheid in de buurt te verbeteren; het gemiddelde in Stein is 26%.
Het percentage inwoners in Urmond dat aangeeft op de een of andere manier actief te zijn als vrijwilliger is 39% en komt wel overeen met het gemiddelde voor Stein totaal.

Veiligheid
Van de bewoners uit Urmond voelt 26% zich wel eens onveilig in de eigen buurt, gemiddeld voor Stein is dat 28%. Deze onveiligheidsgevoelens worden vooral toegeschreven aan hangjongeren en slechte verlichting. Voor 37% van de bewoners is dat een reden om bepaalde plekken in de buurt te mijden. Opvallend vaak wordt Molenpark genoemd als onveilige plek. Voor de meeste bewoners, 84%, geldt dat zij die gevoelens van onveiligheid vooral s avonds ervaren. Uit de politieregistratie komt naar voren dat de strafbare feiten en delicten in Urmond voor een belangrijk deel samenhangen met diefstal en inbraak en meer in het bijzonder met diefstal uit motorvoertuigen (Urmond-Oost). Wanneer de cijfers vergeleken worden met het gemiddelde van Stein dan blijkt dat in Urmond per 1000 inwoners bijna een derde minder feiten en delicten zijn geregistreerd (74-106). De Urmondenaren beoordelen de verkeersituatie met een rapportcijfer
5,9. Dit cijfer ligt hoger dan het gemiddelde van Stein totaal (5,7). Men is redelijk tevreden over nagenoeg alle voorzieningen met betrekking tot verkeer en vervoer in de buurt zoals: verkeersdrukte, parkeergelegenheid, trottoirs en voetpaden, voorrangsregelingen en oversteekpaden voor voetgangers. Minder tevreden is men over de busverbindingen en de snelheid van de verkeersdeelnemers.

Voorzieningeniveau
Als van de tevredenheid over de verschillende buurtvoorzieningen een gemiddelde schaalscore wordt berekend, dan scoort Urmond gemiddeld. Als naar de tevredenheid van de afzonderlijke voorzieningen in Urmond (totaal) wordt gekeken, dan blijkt dat de ontevredenheid zich richt op een gebrek aan (voldoende) voorzieningen voor het directe levensonderhoud, buurt- en gemeenschapshuizen, openbaar vervoer en speelmogelijkheden voor kinderen.
Tussen de beide woonkernen Oud-Urmond en Urmond Oost is de tevredenheid over de voorzieningen nogal verschillend. Inwoners van Oud-Urmond zijn niet/minder tevreden over voorzieningen voor jeugd, speelmogelijkheden voor kinderen, openbaar vervoer en parkeergelegenheid.
In Urmond Oost laat de tevredenheid over (het aantal) winkels, speelmogelijkheden voor kinderen, openbaar vervoer, onderhoud wegen en fietspaden en voorzieningen voor jeugd te wensen over. Daarnaast geven met name de bewoners uit Urmond Oost aan behoefte te hebben aan meer cafés, terrassen en buurthuizen.
In Urmond is men redelijk tevreden over nagenoeg alle voorzieningen met betrekking tot verkeer en vervoer in de buurt zoals: verkeersdrukte, parkeergelegenheid, trottoirs en voetpaden, voorrangsregelingen en oversteekpaden voor voetgangers. Minder tevreden is men over de busverbindingen en de snelheid.

De mening over de gemeente Stein
De gemeente Stein als woonplaats wordt door de inwoners van Urmond met een 6,7 beoordeeld, dat is gemiddeld. Driekwart geeft aan dat er problemen zijn in de gemeente. Volgens hen liggen die problemen voornamelijk op het terrein van verkeersveiligheid, parkeren en openbaar vervoer. Van de ondervraagde bewoners is 59% niet tevreden maar ook niet ontevreden over het gemeentebestuur. 18% is daarover tevreden en 23% is daarover ontevreden. Het merendeel van de inwoners, 71%, vindt dat het gemeentebestuur met het nemen van beslissingen doorgaans onvoldoende rekening houdt met de wensen van de bevolking. Men ziet als mogelijkheden voor burgers om (meer) invloed uit te oefenen op het beleid en het doen en laten van de gemeente inspraakmogelijkheden, het houden van enquêtes en inschakeling van buurtorganisaties/dorpsraden. De meeste inwoners vinden dat het gemeentebestuur zich moet presenteren op wijkbijeenkomsten om in contact te komen met de burger.

Met de analyse over Urmond sluiten we de serie rapportages over het onderzoek naar de leefbaarheid in de kernen af. In een volgende Schakel zullen we meer ingaan op de algemene conclusies en de berichtgeving starten over de aanzetten om te komen tot beleid tot verbetering van de sociale cohesie. Het is de bedoeling dat de mening van u als inwoner daarbij telt.