VVD


26-3-2007

VVD: `Bijleenregeling fiscale worsteling geworden'

De VVD wil een einde maken aan de grote onrust die bij hypotheek-, belastingadviseurs en consumenten is ontstaan over de uitvoering van de bijleenregeling.

`De regeling is door tegenstrijdige besluiten vanuit de Belastingdienst zo'n fiscale worsteling geworden dat zowel consumenten als deskundigen niet goed weten waar ze aan toe zijn', aldus Ineke Dezentjé Hamming, belastingwoordvoerder van de VVD-Tweede Kamerfractie. Onlangs kondigde de Belastingdienst via radiospotjes nog aan dat de bijleenregeling een speerpunt van controle is over de belastingaangifte 2006.

Dezentjé Hamming stelde afgelopen donderdag Kamervragen over de huidige onduidelijke toepassing van de bijleenregeling. Met name over het meest recente besluit van Financiën dat aan het oordeel van de Kamer is onttrokken en een ongelijke behandeling van eigenwoningbezitters en starters heeft veroorzaakt.

Doorstromers mogen de aankoopkosten van een nieuwe woning, zoals de afsluitprovisie van een hypotheek, met terugwerkende kracht vanaf 2004 niet langer volledig opgeven als verwervingskosten. Aankoopkosten zijn daardoor niet volledig aftrekbaar in tegenstelling tot eerdere toezeggingen in het parlement. Dit terwijl bij starters alle aankoopkosten wel aftrekbaar zijn. Bij het besluit is volgens de VVD door het ministerie van Financiën geen rekening gehouden met de wensen van de Kamer. Dezentjé: `Met dit soort achterkamertjespolitiek, kunnen en willen wij niet akkoord gaan. Als dit doorgaat moeten vele aanslagen gecorrigeerd worden. Dat extra werk kan de Belastingdienst er volgens mij niet bij hebben!' De liberale heeft daarom aan staatssecretaris de Jager gevraagd toe te zeggen dat alle aankoopkosten voortaan gewoon als verwervingskosten worden aangemerkt en daarmee, net als bij starters, volledig aftrekbaar zijn.

Vrijdag 23 maart 2007

Voor nadere informatie: i.dezentjehamming@tweedekamer.nl