Senternovem


26-03-2007 | Drentse bedrijven besparen energie

Vanaf dinsdag 20 maart 2007 wordt bij totaal negen bedrijven in Drenthe een zogenaamde energiescan uitgevoerd die inzicht moet geven in besparingsmogelijkheden op het verbruik van gas en elektra.

De resultaten van het onderzoek zullen worden gebruikt om samen met parkmanagement organisaties te komen tot energiezuiniger bedrijventerreinen in heel Drenthe. Het project is een samenwerking tussen de Milieufederatie Drenthe, energiebedrijf Rendo, de Drentse Kamer van Koophandel en het Platform Parkmanagement Nederland. Volgens de initiatiefnemers gaat het om een voor Nederland uniek onderzoek, waarvan op termijn honderden Drentse bedrijven de vruchten kunnen plukken. Als het project een succes wordt zouden ook Groningen en Friesland kunnen profiteren, zo denkt de Milieufederatie Drenthe. De scans vinden plaats in de maanden maart en april op bedrijventerreinen in de gemeenten Emmen, Meppel en Noordenveld. Deskundigen van Heluto en Strijker Bouw zullen met infraroodapparatuur op zoek gaan naar zogeheten energielekken bij de bedrijven die in eerste instantie zullen worden onderzocht.

Volgens de Milieufederatie Drenthe zal uiteindelijk iedereen profiteren van het initiatief. De organisatie verwacht belangrijke effecten met betrekking tot de reductie van CO2-uitstoot, kostenbesparingen voor de deelnemende bedrijven en vergroting van de kennisuitwisseling tussen bedrijven.

Bron

Dagblad van het Noorden, 17 maart 2007