Gemeente Rotterdam

Nieuwe interactieve website met afbeeldingen uit de speciale collecties van Bibliotheek Rotterdam.

foto schatkamers geopend

Unieke stukken
Er zijn unieke stukken bij, zoals diverse handgeschreven brieven van Erasmus en bijzondere edities van zijn bekendste boek Lof der Zotheid. Maar ook bijvoorbeeld Nozemans Vogelen, een boek waar 69 jaar aan gewerkt is door de makers of juist alledaagse boeken die een interessant beeld geven van een bepaalde tijd of plek. Deze collecties worden in speciaal daarvoor ingerichte ruimtes bewaard en zien zelden het daglicht. Maar dat gaat veranderen!

Schatkamers
Sinds 14 maart kunt u de 'Schatkamers van de bibliotheek bezoeken, een interactieve website waarop de bijzondere collecties van Bibliotheek Rotterdam digitaal te bewonderen zijn. Juist digitaal: veel van deze boeken zijn namelijk te kwetsbaar om te worden aangeraakt en het digitaal presenteren biedt heel veel mensen de mogelijkheid deze bijzondere collecties te zien.

Ondergrondse gewelven
De website Schatkamers van de bibliotheek leidt bezoekers tijdens een virtuele reis naar de ondergrondse gewelven van de bibliotheek. Eenmaal daar aangekomen, kan men in thematisch ingerichte kamers, afbeeldingen uit de topstukken van de speciale collecties van Bibliotheek Rotterdam bekijken. De eerste collecties die in het daglicht mogen verdragen zijn de Rotterdam-collectie en de Erasmus-collectie.

Erasmuscollectie
Bibliotheek Rotterdam is de trotse eigenaar van één van de grootste Erasmuscollecties ter wereld: een unieke en oude collectie met vooral veel boeken uit de zestiende en zeventiende eeuw, en veel eerste drukken. Zo'n 30% van ons bezit is nergens anders in Nederland aanwezig en dus uniek Nederlands bezit. De Boekenweek 2007 met het thema Lof der zotheid - scherts, satire, ironie, bood Bibliotheek Rotterdam een uitgelezen kans om daarvoor aandacht te vragen. De collectie is daarom nu te vinden in de Erasmuskamer van Schatkamers van de bibliotheek

Rotterdam-collectie
Bibliotheek Rotterdam bezit ook een uitgebreide collectie met bijzondere boeken en naslagwerken over Rotterdam en/of gemaakt door Rotterdammers. Onderwerpen die in deze collectie terug te vinden zijn onder andere de havens, de 2e wereldoorlog, Diergaarde Blijdorp en meubeltekeningen voor meubelfabriek Kessels. Daarnaast zijn er werken van een uitzonderlijke kwaliteit te vinden als de kaart van Romeyn de Hooghe en J. de Vou en de vogelboeken van Nozemans. De gemeenschappelijk rode draad bij Rotterdamcollectie is dat de beelden visueel zeer aantrekkelijk zijn en/of een boeiend verhaal vertellen.

Schatkamers bezoeken?
U kunt de Schatkamers bezoeken door te klikken op de link aan de rechterkant op deze pagina.