Stevige groei autoleasemarkt

26.03.2007 / 12:09 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Vna

Vna

De autoleasemarkt is in 2006 stevig gegroeid. De omvang van het totale leasepark (personen- en bestelauto's) nam met 26.500 toe tot 706.500 contracten, een groei dus van 4,1 procent. De voorzichtige plus in 2005 is inderdaad een voorbode gebleken van dit goede resultaat in 2006.

Dat blijkt uit de publicatie 'VNA Autoleasemarkt Jaarcijfers 2006' van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA).

De groei is bovengemiddeld stevig, want de Nederlandse economie groeide in 2006 met 'slechts' 2,9 procent. De ontwikkeling van de leasemarkt voor personenauto's was ook in 2005 al positief (+0,8 procent) en is in 2006 alleen maar positiever geworden (+3,6 procent). De bestelautoleasemarkt heeft zich in 2006 goed hersteld van het 'rampjaar' 2005, toen de markt als gevolg van het nieuwe grijskentekenregime zeer onrustig en licht negatief was. Het aantal leasecontracten voor bestelauto's steeg in 2006 met een forse 5,4 procent.

Lease-auto's onmisbaar voor CO2-reductie
In de VNA Jaarcijfers 2006 is ook een aanzet gegeven om de milieuprestaties van de Nederlandse auto's van de zaak in kaart te brengen.
Het grote aandeel dieselauto's heeft een positief effect op de reductie van de CO2-uitstoot. De brandstofefficiëntie van dieselmotoren in combinatie met de modernste technieken zorgt er voor dat de gemiddelde auto van de zaak per gereden kilometer ruim 11 procent minder CO2-uitstoot dan een privé-auto. Het totale aandeel van de auto's van de zaak in de mobiliteit (nationaal gereden aantal kilometers) is 21 procent, terwijl hun aandeel in de CO2-uitstoot 19 procent bedraagt. Lease-auto's leveren ook, ondanks dat het zakelijk park voor ongeveer de helft uit diesels bestaat (en het privé-autopark slechts voor 12 procent), nauwelijks tot geen hogere bijdrage aan de stikstofoxiden- en fijnstof-emissies (PM10). De verklaring hiervoor is dat auto's van de zaak veel jonger zijn de gemiddelde auto in het Nederlandse wagenpark en dus zijn voorzien van de meest actuele emissiebeperkende technologie. Hierdoor is de CO-uitstoot zelfs duidelijk lager dan die van privé-auto's.

'VNA Autoleasemarkt Jaarcijfers 2006' biedt een uitstekend inzicht in de omvang en samenstelling van de Nederlandse autoleasemarkt. De 76 VNA-leden hebben immers ruim 85 procent van alle leasecontracten in portefeuille; bij personenautolease is hun marktaandeel zelfs 91 procent. De VNA rapporteert niet meer over de omvang van het vrachtautoleasepark, omdat die markt fundamenteel anders is dan de personen- en bestelautomarkt en de VNA-leden slechts een bescheiden marktaandeel hebben in vrachtautolease. Door deze aanpassing hebben de gerapporteerde cijfers verder aan zeggingskracht gewonnen.
De volledige publicatie is beschikbaar op www.vna-lease.nl, onder 'Feiten & Cijfers'.

EINDE BERICHT