Brede kantoortijdenschool succes

zondag 25 maart 2007

De Bikube (bijenkorf) in Hoofddorp is een BredeSchool naar Zweeds model. "De kantoortijdenschool slaat aan", aldus het NJI.

"De school is een leefgemeenschap", schrijft Liesbeth Schreuder, rapporteur van het Nederlands Jeugd Instituut (NJI) in haar rapport (PDF) over de school.

"Buitenschoolse opvang en school gaan op de Bikube hand in hand. Oudere mensen uit het dorp zijn actief in de buitenschoolse opvang. Ouders helpen mee, leerkrachten doen meer dan alleen lesgeven. Ook de academie voor psychotherapie voegt een essentieel element toe." De Bikube heeft de naam kantoortijdenschool gekregen, omdat de schooldag er ononderbroken duurt van 07.15-18.15 uur.

Technisch gezien zijn de basisschool en de buitenschoolse opvang twee organisaties, maar er is één aansturing. Dat is te merken aan de combinatiefuncties, de gedeelde ruimtes, het informele overleg en de behulpzaamheid over en weer. Aan verdere verbeteringen wordt gewerkt. Het is de bedoeling aan de 'kinderacademie' een kinderdagverblijf en een peuterspeelzaal toe te voegen, zodat de Bikube een voorziening voor 0-12 jaar wordt.