Gemeente Doesburg



Archeologisch onderzoek in de kelder van het Arsenaal

Reden van Onderzoek
Na jaren van verloedering wordt het Arsenaal Mariëngrave aan de Kloosterstraat 15 in Doesburg grondig gerestaureerd. De aanleiding hiervoor is dat een nieuwe bestemming voor het complex is gevonden, namelijk de vestiging van het Instituut Para Limes (I.P.L.). Dit is een internationaal onderzoeksinstituut naar voorbeeld van het Amerikaanse Santa Fe Instituut. Deze verbouwing behelst onder meer het uitgraven van de vloer tot 1,50 meter onder het huidige niveau (inmiddels bijgesteld tot een iets geringere diepte). Gezien de grote historische waarde van het pand was archeologisch onderzoek vóór deze ingreep op zijn plaats.

De opgraving in 2006.
In december 2006 is door de archeologische dienst van Zutphen in samenwerking met de archeologische werkgroep van Doesburg een opgraving verricht in de kelder van het Arsenaal. Het veldwerk nam drie dagen in beslag. In enkele reeds gegraven gaatjes langs de muren ten behoeve van de funderingsinspectie is er eerst een oriënterend onderzoekje verricht door Thomas Spitzers van het bedrijf BAAC bv. Hij constateerde onder meer dat er nog resten van ouder muurwerk en een opgebrachte kleilaag aanwezig waren in de kelder. Verder is er de topografische (ligging Kloosterstraat) en historische aanwijzing (opten aelden Grave) dat er een oude grachtfase gelegen moet hebben onder of nabij het klooster. Enig verder archeologisch onderzoek was dus gewenst, aangezien de vloer flink verdiept zou worden en de aanwezige archeologische resten voor goed vernietigd zouden worden.

Het rapport
Het archeologisch onderzoeksrapport van de kelder in het Arsenaal is de eerste Doesburgse Archeologische Publicatie van mogelijk een serie publicaties in de toekomst.
Het volledige archeologische onderzoeksrapport met de titel Het convent van Maria op de Gracht met het ISBN-nr 978-90-77587-27-0 is tegen betaling van 15,00 te verkrijgen bij het publieksbureau van deze gemeente.

archeologisch onderzoeksrapport met betrekking tot het Arsenaal