Ingezonden persbericht


Gerechtshof doet uitspraak over Schinveldse bosbezetters

Het Gerechtshof in Den Bosch heeft vandaag de uitspraak van de politierechter in Maastricht gedeeltelijk overgenomen. Op 8 en 9 januari 2006 ontruimden de politie en het leger met veel machtsvertoon enkele honderen buurtbewoners en activisten uit de Schinveldse Bossen. Van de 103 mensen die bij deze ontruiming opgepakt werden, moesten er twee weken geleden nog maar 19 in Hoger Beroep voorkomen. Tijdens de rechtzaak zelf werden er alweer 6 mensen ontslagen van rechtsvervolging. Voor de laatste 13 verdachten bekrachtigde het Gerechtshof vandaag de uitspraak van de politierechter van vorige jaar: Een voorwaardelijke geldstraf van 240 euro.

Op de rechtszitting zelf probeerde de Advocaat-Generaal met een onvolgbaar betoog de rechters te overtuigen van het zogenaamde verschil tussen juridische en daadwerkelijke in vrijheidstelling. De rechters waren allerminst overtuigd. "Iemand is pas vrij als hij of zij kan gaan en staan waar hij wil" was hun correcte antwoord hierop. Hierdoor werden 6 van de 19 personen ontslagen van rechtsvervolging.

Advocaat Rob Schoonbrood uit Sittard hamerde vooral op het feit dat de noodverordening waarop de arrestaties gebaseerd waren niet rechtsgeldig was. De noodverordening werd destijds door een unaniem besluit van de gemeenteraad weggestemd. Iets dat nooit eerder gebeurde in Nederland.

Deze 13 bosbezetters maakten deel uit van een massale poging om de kap van een stuk bos in het Limburgse Schinveld tegen te houden. Dit bos stond volgens de NAVO in de weg voor het opstijgen en landen van AWACS-radartoestellen van de Duitse basis Geilenkrichen. Vele honderden buurtbewoners en GroenFront!-activisten bezetten het bos om op die manier de kap zo veel mogelijk te hinderen.

De NAVO en het Ministerie van Defensie willen nog eens 14 hectare kappen in de Schinveldse Bossen. Alle activisten zullen - mocht het zover komen - weer het bos bezetten. Ook al kost hen dat 240 euro.

De argumentatie waarop het Gerechtshof de uitspraak deed wordt later bekend gemaakt.

Woordvoerder GroenFront! : Peter Polder 06 26200729 Achtergrond informatie: www.groenfront.nl en www.stopawacs.nl