Nationaal Restauratiefonds


PERSBERICHT
Hoevelaken, 26 maart 2007

Professor mr. Pieter van Vollenhoven: Beloon
herbestemming van monumenten

Het vinden van nieuwe rendabele bestemmingen voor waardevolle monumenten moet beloond worden. Dat zei professor mr. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds, vandaag bij de opening van het Jheronimus Bosch Art Center in `s- Hertogenbosch. Dit multifunctionele centrum, dat geheel in het teken staat van Jeroen Bosch, is gevestigd in de monumentale Sint Jacobskerk.

De voorzitter van het Restauratiefonds pleitte in zijn toespraak bij de opening van het Jheronimus Bosch Art Center voor een stimuleringsregeling voor de herbestemmingen van onrendabele monumenten. "Het vraagt om veel inventiviteit, vooral om een nieuwe bestemming te vinden die ook nog exploitatiemogelijkheden heeft. Want alleen dan red je een gebouw ook voor de langere toekomst. Nu is er wel subsidie mogelijk voor het instandhouden van een monumentaal gebouw, maar niet voor het inpassen van een nieuwe bestemming als economische drager. Dat kan anders.", aldus Van Vollenhoven. In zijn toespraak nam hij een monumentaal kerkgebouw als voorbeeld; als je enkel restaureert blijft er een mooi gebouw, maar geen garantie op toekomstig onderhoud. Als je de beheerder in staat stelt om met een nieuwe functie in een rendabele exploitatie te voorzien is ook de instandhouding verzekerd. Nu is er geen subsidie mogelijk voor het aanleggen van bijvoorbeeld sanitaire voorzieningen, terwijl dat juist bij kan dragen aan een multifunctioneel gebruik. Van Vollenhoven gaf aan dat het Nationaal Restauratiefonds graag wil onderzoeken of het stimuleren van creatieve plannen met laagrentende leningen tot de mogelijkheden behoort.

"Er is geen beter middel tegen verval van monumenten dan een goede bestemming". Die historische woorden van Victor de Stuers, de grondlegger van de Nederlandse monumentenzorg, gelden vandaag de dag nog steeds, zei professor mr. Pieter van Vollenhoven. Want geen restauratie is succesvol zonder dat daaraan een goede en heldere

2

bestemming is gekoppeld, of die nu ligt in het vestigen van goedkope woningen of het geven van een culturele bestemming. Het is immers de nieuwe bestemming die een hersteld monument tot leven brengt.

Vanaf zaterdag 31 maart is het multifunctionele Jheronimus Bosch Art Center, open voor bezoekers. Het stijlvolle complex ­ gevormd door een voormalige kerk en haar bijgebouwen ­ staat geheel in het teken staat van Jeroen Bosch. Met de komst van het Jheronimus Bosch Art Center is er een permanent instituut in de stad dat geheel gewijd is aan de bijzondere schilder. Zes dagen per week biedt het centrum iedereen de gelegenheid de middeleeuwse kunstenaar te ontdekken of beter te leren kennen. Bezoekers kunnen genieten van onder meer een film over Bosch, hoogwaardige reproducties van al zijn werken, een collectie wandtapijten, een presentatie van 's-Hertogenbosch in de middeleeuwen, de tunnel van hemel en hel, het 15e-eeuwse schildersatelier en, op 40 meter, van het uitzicht op de stad van Bosch.

Het Nationaal Restauratiefonds combineert expertise op het gebied van financieringen met kennis van de monumentenwereld, en wil zo eigenaren en beheerders van monumenten alle denkbare steun bieden bij het restaureren en onderhouden van hun pand. Dat doen wij door het bieden van laagdrempelige financieringen en het geven van voorlichting, advies en begeleiding. Daarnaast wenden wij onze specifieke expertise aan om gevraagd en ongevraagd te adviseren en een strategische rol te vervullen binnen de beleidsvelden van de ministers van Cultuur en Ruimtelijke Ordening ten aanzien van behoudenswaardige elementen in het historisch ruimtelijke aanzicht van Nederland.

Noot aan de Redactie:
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met de heer P.J.A. Baars van het Nationaal Restauratiefonds, telefoon (033) 25 39 229 of 06 22 39 73 81, e-mail p.baars@restauratiefonds.nl. Voor meer informatie over het Jheronimus Bosch Art Center kunt u contact opnemen met Ilonka de Ridder, woordvoerder van het Jheronimus Bosch Art Center, 073 ­ 612 46 96 of via 06 ­ 519 357 00