Productschap Margarine


26.03.2007

Criteria Ik Kies Bewust-logo aangepast

De criteria voor het Ik Kies Bewust-logo zijn aangescherpt. Bovendien zijn de twee afzonderlijke pijlers van het oude systeem (pijler 1 en pijler 2) samengevoegd, zodat per productgroep in een oogopslag is te zien wat de bijbehorende criteria zijn.

Zo zijn voor de productgroepen "vlees, vis, gevogelte, eieren, vleesvervangers", "zuivel", "oliën, vetten en vetspreads" nieuwe criteria voorgesteld voor verzadigd vet, transvet, natrium en toegevoegd suiker. Voor "groente en fruit" en "koolhydraatbronnen" (aardappels, rijst, pasta, brood) geldt tevens een norm voor vezels. Voor maaltijden, soepen, sauzen en dranken is bovendien een norm voor energie geïntroduceerd.

Voor "oliën, vetten en vetspreads" betekent de aanpassing een aanscherping van de norm voor verzadigd vet van 33% op vetbasis (oude norm) naar 30% op vetbasis en voor transvet van 2 energieprocent naar
1,3 energieprocent. Aan deze producten mag geen suiker zijn toegevoegd en de norm voor natrium van 1,6 mg/kcal blijft gelijk ten opzichte van de oude norm.

Voor fritessaus en mayonaise gelden nu eveneens de normen van 30% verzadigd vet op vetbasis (dit was 4 gram verzadigd vet per 100 gram product) en 1,3% transvet op energiebasis. Deze producten mogen maximaal 750 mg natrium per 100gram bevatten en maximaal 13 energieprocent toegevoegd suiker. Bovendien is voor deze producten een norm voor energie geïntroduceerd van maximaal 350 kcal per 100 gram.

Voor snacks (waaronder chips en koekjes) is de norm voor verzadigd vet aanzienlijk gewijzigd. Hiervoor geldt nu slechts de norm van 13 energieprocent, terwijl voorheen bij kleine porties (maximaal 60 kcal) mocht worden uitgeweken naar een norm van 33% verzadigd vet op vetbasis. Bovendien geldt voor deze producten een energienorm van maximaal 110 kilocalorieën per portie en mogen zij per 100 gram maximaal 400 mg natrium en maximaal 20 gram toegevoegd suiker bevatten.

Frites vallen onder de criteria voor aardappelen, waardoor zij per 100 gram maximaal 1,4 gram verzadigd vet en maximaal 0,14 gram transvet mogen bevatten.

Elke twee jaar zullen de productcriteria opnieuw worden geëvalueerd door de wetenschappelijke commissie van Stichting Ik Kies Bewust en zonodig worden aangepast aan de laatste wetenschappelijke inzichten.

Er zijn nu 350 producten op de markt die voorzien zijn van het logo. Verwacht wordt dat dit aantal eind 2007 zal zijn opgelopen tot zo'n 1000 producten.