Aedes

aedesnet.nl

Persberichten

Nederlandse markt belooft forse extra afname FSC-hout

26 maart 2007

Nederlandse bouw- en houtbedrijven en woningcorporaties gaan de komende jaren nog meer FSC-hout gebruiken, in het bijzonder uit Borneo. Hiermee willen zij de FSC-certificering en goed bosbeheer verder stimuleren om zo de unieke natuur te sparen, waaronder het zwaar bedreigde `hart van Borneo'. Zij ondertekenden hiertoe vandaag in Jakarta - tijdens de vierdaagse FSC-conferentie - een declaration of commitment.

Met deze verklaring spreken zowel het Nederlandse bedrijfsleven als de woningcorporaties en maatschappelijke organisaties zich uit om de samenwerking te intensiveren met de Indonesische boseigenaren, concessiehouders, houthandelaren, overheid en maatschappelijke organisaties.

Concrete toezeggingen zijn dat:
o 38 woningcorporaties de komende vijf jaar uitsluitend FSC-hout gebruiken bij de bouw van meer dan 100.000 nieuwbouwwoningen; hierbij gaat het om een volume van circa 100.000 kubieke meter tropisch FSC-hout;
o de woningcorporaties en Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties, zich zullen inspannen dit aantal woningen nog in 2007 met 20.000 te verhogen. En dat zij werken aan een gezamenlijk inkoopstrategie van FSC-hout om hun beleid meer kracht bij te zetten; o Bouwend Nederland, de vereniging van bouw- en infrabedrijven, FSC-hout sterk gaat promoten bij haar leden;
o de Nederlandse bedrijven lange termijn contracten willen aangaan met (bijna) gecertificeerde leveranciers uit Indonesië, waaronder Borneo, om zo aan de grote behoefte aan FSC-hout te kunnen voldoen; o het bedrijf Doorwin een contract afsluit met de FSC-concessiehouder Sumalindo op Borneo om de komende twee jaar minimaal 15.000 kubieke meter FSC-hout te leveren;
o FSC Nederland bovenstaande partijen zal ondersteunen hun intenties te realiseren, onder andere door het verder promoten van FSC-hout in de verschillende sectoren, het FSC-netwerk verder uit te breiden en deze bedrijven actief met elkaar - en de Indonesische partijen - in contact te brengen.
Ondertekenaars van de verklaring zijn onder andere de houtimporteurs Doorwin, Dekker Hout, DPW van Stolk, Fetim, PontMeyer, de organisaties Maxeda, Kompan en WNF, Woonbron, Dudok Wonen, Vestia en 35 andere woningcorporaties vertegenwoordigd door Aedes vereniging van Woningcorporaties, Bouwend Nederland en FSC Nederland.

Bosbehoud in Borneo
De conferentie vindt plaats van 26 tot en met 29 maart, met een grote vertegenwoordiging vanuit Nederland: van toonaangevende hout- en bouwbedrijven en woningcorporaties tot maatschappelijke organisaties als WNF en FSC Nederland.
'Met deze sterke delegatie laten we zien dat Nederlandse bedrijven en organisaties een grote wens hebben om bij te dragen aan bosbehoud in Borneo. Ik ben ervan overtuigd dat hier vruchtbare nieuwe samenwerkingen uit gaan ontstaan', vertelt delegatieleider Jesse Kuijper, voorzitter bestuur FSC Nederland.

Uitdaging voor boseigenaren en concessiehouders Belangrijk doel van de conferentie is de grote Nederlandse vraag naar FSC-hout kenbaar te maken richting Indonesische partijen, waarvan op de conferentie zo'n 30 zijn vertegenwoordigd. Peter Boerenfijn, directeur Aedes: "Woningcorporaties willen hun verantwoordelijkheid nemen. Dat heeft geresulteerd in een commitment van meer dan 100.000 woningen van de Nederlandse corporatiesector in de komende vijf jaar. Met die marktvraag hopen we goed bosbeheer in Borneo een stimulans te geven."
'Toen we ruim een jaar geleden Borneo bezochten moest er snel iets gebeuren. Het is geweldig om nu terug te gaan met dit statement van de Nederlandse woningcorporaties', aldus Martien Kromwijk, voorzitter van de Raad van Bestuur van Woonbron. 'De bal ligt nu ook bij de boseigenaren. Wij gaan op onze beurt zeker door met het vergroten van de vraag en niet alleen in Nederland.'

Drie kwart miljoen hectare FSC-bos
Het programma bestaat behalve uit het congres en veldbezoeken aan Borneo ook uit een matchmaking dag. Bedrijven uit beide landen zullen dan contact met elkaar leggen en zaken kunnen doen om zo het aanbod van FSC-hout en FSC-certificering te vergroten. Inmiddels is in Indonesië 740.000 hectare bos FSC-gecertificeerd. Voor eenzelfde oppervlak is FSC-certificering bovendien in voorbereiding.

Campagne Bouwen en Borneo
De conferentie - en ondertekening van de intentieverklaring - maakt deel uit van de campagne Bouwen en Borneo die in 2005 begon. Met als motto `Vernieuwing hier mag niet leiden tot vernieling elders' startte een offensief om de vraag naar FSC-hout in Nederland substantieel te verhogen met certificering van bossen als doel. Initiatiefnemers zijn de woningcorporaties Woonbron en Vestia, de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet, het Wereld Natuur Fonds en FSC Nederland. Inmiddels heeft ook Aedes zich aangesloten.

Organisatie van de conferentie
Organisator aan Indonesische zijde is WWF Indonesië en het Indonesia Forest en Trade Network (IFTN). De deelnemende bedrijven van het IFTN zullen op de conferentie en matchmaking dag aanwezig zijn, evenals een aantal andere bedrijven en boseigenaren. Aan de Nederlandse zijde zijn het WNF, Woonbron, Aedes vereniging van woningcorporaties en FSC Nederland verantwoordelijk voor de organisatie en het bijeenbrengen van de Nederlandse Delegatie.
De conferentie wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van ABN AMRO Bank N.V., Maxeda, PontMeyer N.V., DPW van Stolk Holding B.V., Fetim en de stichting DOEN.

Voor de redactie (