Provincie Limburg

Brunssum en Provincie slaan handen in elkaar voor leefbaarheid Gezamenlijk persbericht van de Provincie Limburg en de gemeente

Brunssum

Ondertekening van Afsprakenkader Vitale kernen en buurten

Op vrijdag 22 maart hebben gedeputeerde Herman Vrehen van de Provincie Limburg en wethouder Peter Heinen van de gemeente Brunssum het Afsprakenkader Vitale kernen en buurten ondertekend. In het afsprakenkader leggen de gemeente en de Provincie afspraken vast over leefbaarheidsprojecten in de gemeente. De gemeente draagt leefbaarheidsprojecten aan en vervolgens kijkt de Provincie hoe zij daar het beste ondersteuning aan kan geven. Dit kan in de vorm van advies of een financiele bijdrage. In het afsprakenkader is al 5,9 miljoen euro besteed aan leefbaarheidsprojecten.

De verantwoordelijkheid van de leefbaarheid ligt bij de gemeente en haar burgers. Zij dragen zélf ideeën en initiatieven aan. De Provincie wil deze goede ideeën en initiatieven stimuleren en vervolgens deze helpen realiseren door daar een zo goed mogelijke ondersteuning aan te geven, aldus gedeputeerde Herman Vrehen. Wethouder Peter Heinen: Vroeger ondersteunde de Provincie vooral financieel. Achteraf vond dan toetsing plaats. In deze samenwerking trekken we meer op als partners. De Provincie denkt mee, doet mee, investeert mee, niet alleen in geld, maar ook in mens- en organisatiekracht en in kennis en ervaring. Die investeringen moeten leiden tot betere woningen, betere opvang en zorg voor senioren en mensen die hulpbehoevend zijn, een betere inrichting van de openbare ruimte (wegen, groen, achterpaden) en tot meer veiligheid.

De afspraken in de overeenkomst hebben betrekking op, onder meer, de ontwikkeling van een vernieuwd centrumgebied (met een betere ruimtelijke inrichting, een sterkere concentratie van winkel-, horeca- en zorgfuncties, en een verfraaiing van het woonklimaat), het wijkservicegebied Brunssum-Noord, en de ontwikkeling van de Oostflank, waarbij de nadruk ligt op herstel van het landschap, het versterken van de natuur- en recreatiefuncties en van de werkgelegenheid die daarmee gepaard kan gaan.

26-3-2007 14:08