Gemeente Boekel


BOA controleert illegaal afval dumpen

Vorige week heeft u hier kunnen lezen dat de gemeente Boekel vanaf april Buitengewoon Opsporingsambtenaren in gaat zetten om het parkeerbeleid te handhaven maar ook bijvoorbeeld streng te controleren op het illegaal dumpen van afval.

Deze week vragen we uw hulp bij het tegengaan van illegale afvaldumpingen.
Binnen de gemeentegrenzen worden met regelmaat hoeveelheden afval gevonden welke door iemand zijn gedumpt. Dit varieert van bouwafval tot huishoudelijk afval. Deze dumpingen vormen een overlast voor het milieu maar ook voor het uiterlijk van onze gemeente en de kosten om dit op te ruimen.
Bij iedere dumping probeert onze BOA te achterhalen waar het afval vandaan komt. De kans om de eigenaar aan de hand van het afval te achterhalen is relatief klein. Als de dader achterhaald wordt kan hij dan ook rekenen op een fikse boete. Omdat de kans dat de dader achterhaald kan worden klein is vraagt de BOA aan iedereen om hem te helpen de daders te achterhalen. Als men iemand, in het bijzonder in het buitengebied, afval uit de auto of aanhanger ziet gooien, schrijf dan het kenteken van de auto op en geef dit door aan de gemeente. Aan de hand van dit kenteken kan een onderzoek gedaan worden naar de dader of eigenaar. Als we met z'n allen op het buitengebied letten kunnen we ervoor zorgen dat de overtreders zich aan de wet gaan houden en net zo als iedere rechtschapen burger zijn afval op een normale manier aanbiedt.
Het preventieve effect ontstaat door het feit dat een dader op termijn weet dat iedereen binnen onze gemeente let op dergelijke overtredingen. Uiteindelijk worden de kosten van het opruimen betaald door u als burger. De afvoerkosten van het gevonden afval en uren die door de gemeente gemaakt worden moeten toch betaald worden. Sociale controle is samen met de inzet van de BOAs vaak de enige controle die effectief kan zijn bij het inperken van afvaldumpingen.