Provincie Drenthe

Onderzoek naar luchtkwaliteit in scholen Hoogeveen 26 Mar 2007

Deze week begint de GGD Drenthe met een grootschalig onderzoek naar de kwaliteit van het binnenklimaat op de basisscholen in Hoogeveen. De provincie heeft geld beschikbaar gesteld voor de aanschaf van de benodigde meetapparatuur. Gedeputeerde Tanja Klip-Martin (VVD) overhandigde de apparatuur vanmorgen op R.K. basisschool Prof. Titus Brandsma in Hoogeveen aan Jeannette Wijnbergen, teamleider Hygiëne en veiligheid van de GGD. Beide vinden het de hoogste tijd om de luchtkwaliteit op de Drentse scholen goed in kaart te brengen. Na verontrustende berichtgeving over afnemende leerprestaties en een hoger ziekteverzuim van kinderen in muffe schoollokalen heeft de provincie verschillende initiatieven genomen om daar iets aan te doen.

Wethouder Betty Poutsma van Hoogeveen installeerde de eerste luchtmeters in bijzijn van de leerlingen van groep 8. De gemeente Hoogeveen bijt het spits af, maar het is de bedoeling dat daarna ook de scholen in de andere gemeenten aan de beurt komen.

In de scholen worden in totaal 15 meetkastjes geplaatst die 24 uur per dag de temperatuur, de luchtvochtigheid en het CO2-gehalte meten. De GGD adviseert een temperatuur van 20 graden voor een optimale leeromgeving. Een te warme omgeving maakt de kinderen suf en te koud is ook niet gunstig voor de leerprestaties. De relatieve luchtvochtigheid in een leslokaal zou niet hoger moeten zijn dan 65%. De CO2-concentratie is een maat voor de ventilatie in het lokaal, maar ook voor de hoeveelheid andere schadelijke stoffen in de lucht. Alle drie factoren bepalen samen de kwaliteit van het binnenmilieu op school. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de kwaliteit van het binnenmilieu invloed kan hebben op de gezondheid en het concentratievermogen van kinderen en daarmee ook op hun leerprestaties.
De gemeente Hoogeveen neemt de onderzoeksresultaten mee in het renovatie- en onderhoudsplan voor de schoolgebouwen, zodat maatregelen bij regulier onderhoud direct genomen kunnen worden. Oplossing voor binnenklimaatproblemen is het beter ventileren, maar dat is vaak een dure oplossing omdat dan veel warme lucht verloren gaat. Wel kunnen scholen hun verwarmingsketel beter laten inregelen. Dat levert vaak ook nog eens een flinke energiebesparing op. Maar gedeputeerde Klip liet weten graag te zien dat er vóór de bouw van scholen al nagedacht wordt over het binnenklimaat. Energiezuinig bouwen zorgt voor een constante en comfortabele temperatuur zonder grote pieken en dalen. Daar is een groot deel van het probleem mee te voorkomen. De provincie heeft ook de bouw van een aantal scholen in Drenthe gesubsidieerd waar deze nieuwe bouw- en verwarmingstechnieken zijn toegepast. "Daar zouden gemeenten meer op moeten sturen," zo vertelde Klip, "zij worden per slot van rekening eigenaar van de meeste schoolgebouwen. Energiezuinig bouwen is goed voor de portemonnee van de school en gezond voor de kinderen."

De provincie biedt komende jaren procesbegeleiding aan scholen die nieuwbouwplannen hebben. Juist in de voorbereidingsfase kijkt een bouwadviseur hoe je een school kunt realiseren waar de wensen van de leraren en kinderen centraal staan. Dan gaat het over frisse lucht en ventilatie, comfort, de maandelijkse energielasten, multifunctionaliteit enzovoort.