Time : 14:00:44
Date : 26 March 2007
Sender Name: Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken - Algemene Directie Crisiscentrum

Procedures getest tijdens nucleaire noodplanoefening

Op vrijdag 23 maart werd het nationaal nucleair noodplan getest voor de site van Belgoprocess in Dessel. De klemtoon lag op de interactie tussen het crisiscentrum, de uitbater en de evaluatiecel van de overheid. Noodplanoefeningen testen de haalbaarheid en de kennis van de bestaande procedures voor crisisbeheer.

Bij de oefening voor de site Belgoprocess voerde het crisiscentrum een communicatietest uit met diensten betrokken bij de uitvoering van het nucleair noodplan. De evaluatiecel evalueerde de situatie en formuleerde beleidsadviezen voor het crisisbeheer. Ze baseerde zich daarbij o.a. op de gegevens van de uitbater. Door in te zoomen op de informatie-uitwisseling tussen experten konden meer technische aspecten worden uitgediept.

In 2007 zijn nog twee beperkte oefeningen geprogrammeerd: in mei voor de kerncentrale te Doel en in november voor de kerncentrale in Tihange. De noodplanoefening voor het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol op 25 oktober zal de activatie van een ruimer aantal betrokkenen met zich meebrengen. Op 13 maart nam ons land ook deel aan de Franse nucleaire oefening voor de site Gravelines, gelegen aan de Franse kust op 30 kilometer van de Belgische grens.

Parallel met deze oefeningen wordt een informatiecampagne voorbereid over de risico's verbonden aan nucleaire activiteiten. Deze campagne is gepland in 2008. De vorige campagne vond plaats in 2002.

Persinfo:
Algemene Directie Crisiscentrum - Peter Mertens (0479 450 400)

URL: http://crisis.ibz.be