Veilig Amsterdam


Gemeente Amsterdam - Afspraken met organisatoren dance-events over drugsvrije dancefeesten

26/03/2007 - Tijdens de commissievergadering Algemene Zaken van donderdag 22 maart 2007 maakte burgemeester Job Cohen melding van gemaakte afspraken met organisatoren van dansfeesten. Uitgangspunt hierbij is dat de organisatoren van dance-events in Amsterdam er zelf op gaan toezien dat er op de feesten geen harddrugs worden gebruikt.

Behoefte aan ander beleid
De afgelopen weken heeft de gemeente met diverse partijen gesproken over het beleid ten aanzien van controle op hard drugs bij dance-events. De aanleiding waren de relatief grote hoeveelheden harddrugs die bij controles op en rond de laatste twee edities van het technofeest Awakenings zijn gevonden. De organisatoren hebben tijdens de gesprekken zelf ook te kennen gegeven te willen streven naar een ander beeld op deze feesten en zijn bereid mee te werken aan maatregelen.

Maatregelen
Net zoals bij disco's krijgen bezoekers van dancefeesten gelegenheid voor de reguliere fouillering verdovende middelen achter te laten in een speciale box, ook wel de discobox genoemd. Dat gebeurt zonder sancties. Mocht er tijdens de fouilleeracties wel drugs worden aangetroffen of wordt er binnen drugs gevonden, dan geldt de gewone procedure van verwijderen van het feest en een eventuele overdracht aan de politie.

Voorlichting aan bezoekers
De organisatoren gaan, al dan niet gezamenlijk, met gerichte communicatie voorlichting geven aan de bezoekers om geen drugs mee ten nemen naar de events. Daarbij wordt benadrukt dat het wel in bezit hebben van drugs tijdens het event kan leiden tot strafrechtelijke consequenties.
De politie richt zich de komende periode primair op het observeren en monitoren van de wijze waarop de organisatoren invulling geven aan de gemaakte afspraken. Maar als de politie overtredingen constateert, zal ze optreden.

Kijk ook bij

> Evenementen en manifestaties »