Ingezonden persbericht


Proef richt zich op individuele ontwikkeling van studenten

Fontys en gemeente Weert starten project voor excellente studenten

Fontys Hogeschool Communicatie in Eindhoven en de gemeente Weert zijn gezamenlijk een proefproject begonnen. Twee tweedejaarsstudenten volgen een speciaal soort stage bij de gemeente. Normaal vindt de stage pas in het derde leerjaar plaats. Maar omdat het hier gaat om ´excellente studenten', wordt hen nu al de mogelijkheid geboden om een kijkje buiten de schooldeuren te nemen.

Het project bij de gemeente Weert betekent dat de studenten twee dagen per week in de praktijk werkzaam zijn. De stage komt in plaats van een project dat hun studiegenoten wel volgen. Door deze keuze nemen de studenten zelf de verantwoordelijkheid om op de hoogte te blijven van schoolzaken en eventueel gemiste lessen zelf bij te werken. Zij verzamelen hun bewijslast voor de hoofdfase, gedurende de periode dat zij buiten school werkzaam zijn, in de praktijk. Het project loopt van 23 maart t/m 20 juni 2007.

Onderwijs gericht op vraag van de studenten

Dit project komt voort uit de groeiende vraag naar flexibel onderwijs met oog voor individuele kwaliteiten van studenten. Fontys Hogeschool Communicatie (FHC) wil steeds meer focussen op de vraag van de individuele student. Behalve meer keuzevrijheid binnen de opleiding, zoals de optie om je te specialiseren in de diepte of de breedte, komen er steeds meer mogelijkheden voor studenten die uitblinken tijdens de studie. FHC directeur Joep Gilissen: 'Studenten die gemakkelijk kunnen leren, al een andere opleiding hebben afgerond of gewoonweg eruit springen, willen we graag méér bieden. Natuurlijk kun je dan kiezen voor studietijdverkorting maar wij vinden het zeker zo nuttig om hen wat extra kennis mee te geven.'

Voorwaarden

De excellente studenten zijn speciaal geselecteerd voor dit project. Docenten hebben aangegeven welke studenten deze extra uitdaging aankunnen, omdat ze er zowel persoonlijk als op kennisniveau klaar voor moeten zijn.

Kans voor alle partijen

Het proefproject is volgens de gemeente Weert een echte win-win situatie. De gemeente staat open voor verschillende invullingen van de stage. Het gaat niet zozeer om concreet te behalen resultaat, maar meer om het bieden van kansen aan studenten. Naast het opdoen van werkervaring onderscheiden de stagiaires zich namelijk van andere studenten. Hoewel het begeleiden van de studenten tijd vraagt, denkt de gemeente overwegend voordeelt te halen uit de kennisuitwisseling die plaatsvindt.

Toekomst

Als dit project succesvol is, is de kans groot dat Fontys in de toekomst meer van dit soort stageplekken regelt. Ook de gemeente Weert staat open voor meer van dergelijke initiatieven.

///////EINDE PERSBERICHT///////