Gemeente Hardenberg

Raadsleden Hardenberg coach bij politiek project Zeven Linden

Verkiezingen op school met zelfbedachte partijen en leuzen

Acht raadsleden van de gemeente Hardenberg treden komende dinsdag, 27 maart op, als coach bij de afsluiting van een groot politiek project op de Zeven Linden in Dedemsvaart. Bijna tachtig 3^e jaars VMBO-leerlingen hebben zelfbedachte politieke partijen opgericht en presenteren hun verkiezingsprogramma's. Met medewerking van raadsleden en burgemeester Bert Meulman strijden zij om de gunst van de kiezer.

De leerlingen van de derde klassen van het VMBO zijn bij het vak maatschappijleer bezig met het thema 'de overheid'. In een project werken zij nu zelf aan een eigen politieke partij. Inmiddels zijn er ongeveer 20 partijen gevormd. Er worden partijprogramma's geschreven, verkiezingsleuzen bedacht en campagneposters gemaakt. Voorbeelden van partijen en leuzen zijn: Partij Sport Dedemsvaart: Sport voor jezelf voor iedereen, meer sport minder roken.; OVOJ, Openbaar Vervoer Oud en Jong: Bespaar ons het geld, laat ons niet lopen, goedkoper ov is waar wij op hopen.; VGD, Veilig en Gezond Dedemsvaart: Zeg het met open mond, stem veilig en gezond.

Campagne
Tijdens de bijeenkomst op 27 maart waar -naast docenten en medeleerlingen van VMBO en HAVO- ook raadsleden van de gemeente Hardenberg aanwezig zullen zijn, presenteren de leerlingen hun materiaal. In de aula worden verkiezingskraampjes opgesteld en wordt campagne gevoerd. Ook gaan de leerlingen persoonlijk in gesprek met raadsleden. Vervolgens doen verschillende raadsleden mee in een forum. Ook worden de verkiezingsspeerpunten van de leerlingen nader belicht en van commentaar voorzien.

Verkiezingen
Uiteindelijk worden er verkiezingen gehouden. Leerlingen kunnen via het computersysteem van de school stemmen, waarna burgemeester Bert Meulman de uitslag officieel bekend maakt.

Raadsleden
De leerlingen worden ondersteund en begeleid door de raadsleden Anie Kelder (OpKoers.NU), Mettina Grimmerink en Anja Van den Dolder (ChristenUnie), Jaap Perlot (PvdA), Kees Slingerland (GroenLinks), Jeroen Spoor (Onafhankelijke Partij Vechtstreek), Henk Dogger (CDA) en Albert Schipper (VVD).

Naspelen raadsvergadering
Op 24 april en 8 mei a.s brengen de leerlingen een bezoek aan de raadszaal in het gemeentehuis. Zij zullen daar een raadsvergadering naspelen.
Lees voor Lees voor