Gemeente Voorschoten

College en ondernemers op één lijn over parkeren
Uitgebracht op: maandag 26 maart 2007

Het college van burgemeester en wethouders en de ondernemers in Voorschoten zijn het op hoofdlijnen met elkaar eens over parkeren in het centrum van Voorschoten. Dat bleek afgelopen dinsdag tijdens de overhandiging van het rapport Centrum parkeren door de OndernemersVereniging Voorschoten (OVV) en Centrumondernemers Voorschoten (COV) aan het college.

Het college liet weten blij te zijn met de inbreng van de ondernemers, die het rapport lieten opstellen door het Hoofdbedrijfschap Detailhandel. Het centrum is van ons allemaal, alle belanghebbenden moeten daar ook over kunnen meepraten, aldus wethouder Hans Horlings. Het centrum is belangrijk. Dat moet aantrekkelijk zijn voor bezoekers, bewoners en ondernemers. Dat betekent dus ook aantrekkelijke parkeervoorzieningen.

Net als de ondernemers heeft het college ambities voor het centrum. Horlings: We moeten zorgen dat het centrum het kloppende hart van Voorschoten blijft. We willen dat de mensen in onze gemeente uitgebreid kunnen winkelen. Het aanbod aan winkels en horeca is daarbij belangrijk, maar ook de parkeervoorzieningen voor autos en fietsers. Er staan veel ontwikkelingen op stapel. Het toevoegen van nieuwe functies betekent ook toevoegen van parkeerplaatsen. Gelukkig zien ook de ondernemers in dat we eerst door allerlei ontwikkelingen heen moeten, om daar op langere termijn profijt van te hebben.

Het college onderschrijft de urgentie om op korte termijn iets aan de parkeervoorzieningen te doen. Mogelijkheden om snel extra parkeerplaatsen te realiseren worden onderzocht. Kort parkeren gratis houden, is ook een uitgangspunt van het college. Langparkeerders leggen een grote claim op de parkeercapaciteit, aldus Horlings. We bereiden nu een concept-parkeernota voor, waarin we dit rapport meenemen. De ondernemers zijn overigens ook al betrokken in het interactieve proces dat de basis vormt voor het nieuwe parkeerbeleid. De hoofdlijnen komen overeen en over de uitwerking ga ik graag met de ondernemers in gesprek, aan de hand van concrete plannen. Voor de zomer komt het voorstel in de inspraak. Naar verwachting stelt de gemeenteraad in het najaar een nieuw parkeerbeleid voor het centrum vast.

Op de foto: Hanneke Willems-Barendsen, secretaris van de Centrum Ondernemers Voorschoten overhandigt het rapport Centrum Parkeren aan burgemeester Staatsen en wethouder Horlings.


- einde bericht -