Gemeente Grootegast


Klik om de pagina te voor te lezen

Operatie bechipping en bestickering containers binnenkort van start

Zowel onze gemeente, als Marum hebben besloten om met ingang van 1 januari 2008 een nieuw systeem in te voeren voor de inzameling van huishoudelijk- en groenafval. Vanaf 1 juli gaan we met dit systeem proefdraaien. Voordat we dat kunnen doen, moeten eerst alle containers voorzien worden van een chip en adressticker. Binnenkort ontvangt u een brief met informatie over de bechipping en bestickering en een brochure. In deze brochure treft u informatie aan over het nieuwe systeem: diftar. Een interview met Sjabbo Smedes, wethouder milieu. Wat is diftar?
Wethouder Smedes: "Diftar staat voor gedifferentieerd tarief. Wie vanaf 1 januari huishoudelijk afval in de groene of grijze container aanbiedt, ontvangt van ons een nota. Nu is het nog zo dat we een standaardtarief hanteren, waarbij iedereen hetzelfde tarief betaalt. Dat gaat vanaf 1 januari dus veranderen".
Waarom wordt diftar ingevoerd?
"Het belangrijkste van de invoering van diftar is dat we hiermee proberen de afvalstroom terug te dringen. Een niet onbelangrijk bijkomend voordeel is dat het een eerlijker systeem is, want de vervuiler betaalt. Want, wie veel afval produceert betaalt meer dan wie weinig afval produceert ".
Wat merken de inwoners ervan?
"Het eerste dat onze inwoners ervan zullen merken is dat hun containers geschikt gemaakt moeten worden om gewogen te worden. Alle containers krijgen in de maanden april/mei een chip en een adressticker, zodat duidelijk is welke container van wie is. Een hele operatie. Ik wil iedereen oproepen hun containers op de in de brief vermelde datum bij de weg te zetten, ook al is de container nog niet vol.
Waarom wordt er eerst proefgedraaid?
"Vanaf 1 juli gaan we proefdraaien en starten we met het wegen van de aangeboden containers. Daar zullen onze inwoners op zich niets van merken. Waar ze wel wat van zullen merken, is dat ze in de periode tussen 1 juli en 1 januari van ons een proefnota ontvangen. Dit doen we zodat iedereen kan zien hoeveel men moet betalen voor het aanbieden van afval. En om een signaal af te geven dat er wellicht minder afval aangeboden kan worden".
Hoe kosten omlaag brengen?
"Iedereen kan daar zelf wat aan doen. Allereerst natuurlijk door minder afval te produceren. Of door gebruik te maken van andere afvalstromen. Onze inwoners ontvangen van ons in de komende periode tips hoe ze hun afvalstroom omlaag kunnen brengen".
---

(c) Gemeente Grootegast