Time : 15:39:53
Date : 26 March 2007
Sender Name: Ovam

De Ovam rondt 1ste fase bodemonderzoek af voor de voormalige haarsnijderijen in Lokeren

Zopas rondde de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) het oriënterend bodemonderzoek af van de voormalige haarsnijderijen in het centrum van Lokeren. Van de 27 locaties die onderzocht werden zijn er 7 waar geen verder onderzoek nodig is, op 20 andere is dit wel nodig. De bewoners hoeven echter geen bijzondere voorzorgsmaatregelen te nemen.

Voor de 27 locaties in de binnenstad van Lokeren is het oriënterend bodemonderzoek afgerond. Hiertoe werden op elke locatie een aantal stalen genomen van de grond en grondwater. De stalen werden geanalyseerd op de mogelijke historische verontreiniging afkomstig van de haarsnijderijen.

Voor slechts 7 locaties komt geen historische bodemverontreiniging voor, of zijn vastgestelde concentraties dermate klein dat verder onderzoek niet aangewezen is. Voor deze percelen is het bodemonderzoek afgerond en levert de OVAM eerstdaags het bodemattest af.

Op de 20 overige locaties is er voornamelijk bodemverontreiniging met kwik aangetroffen. Omdat de overschrijdingen van de bodemsaneringsnorm veelal beperkt zijn en de bodemverontreiniging niet aan de oppervlakte komt, dienen geen voorzorgsmaatregelen genomen te worden. Wel zal de OVAM hier de aangetroffen bodemverontreiniging met behulp van bijkomende boringen afperken en een uitgebreide risico-analyse opstellen die duidelijkheid zal geven over de al dan niet noodzaak van een sanering. Voor de uitvoering van dit beschrijvend bodemonderzoek heeft de OVAM de opdracht gegeven aan de TV Technum-Rimeco. Het terreinwerk wordt voorzien voor de maanden mei en juni 2007. Alle betrokken bewoners en eigenaars zijn aangeschreven om hen van de verdere stappen in het bodemonderzoek op de hoogte te brengen.

De meest voorkomende verontreinigende stof is zoals verwacht, kwik. De aangetroffen concentraties in de bodem overschrijden dan meestal tot enkele keren de bodemsaneringsnorm.
Op sommige locaties komt ook kwik voor in het grondwater. Omdat kwik eerder de neiging heeft zich vast te zetten op de bodemdeeltjes, zijn de concentraties aan kwik in het grondwater over het algemeen lager. Op enkele plaatsen is kwik niet de enige parameter en komt ook verontreiniging voor met andere zware metalen, PAK (polyaromatische koolwaterstoffen), minerale olie en VOCl (vluchtige organische chloorverbindingen). Op sommige locaties is de herkomst van deze stoffen nog niet met zekerheid aangetoond. Ook recentere bedrijvigheden kunnen hiervan aan de oorzaak liggen. Deze verontreinigingen zijn ook vrij beperkt en er dienen geen voorzorgsmaatregelen voor genomen te worden.

Wie meer informatie wil, kan ook altijd terecht op de infolijn van de OVAM op het nummer 015/284 458 of e-mailen naar ovam@woonzones.be. Extra informatie wordt tenslotte aangeboden op de webstek www.lokeren.woonzones.be. Op deze webstek is een plan opgenomen waarop alle sites die deel uitmaken van het woonzoneproject 'Voormalige haarsnijderijen te Lokeren' zijn aangegeven.