Gemeente Boekel


Gebruik (aangebouwde) bijgebouwen

Gebruik (aangebouwde) bijgebouwen dan wel gesplitste panden ten behoeve van permanente bewoning, in strijd bestemmingsplan: beleid, inventarisatie, resultaten en vervolgstappen.

In 2002 zijn door de raad het beleidsplan integrale handhaving gemeente Boekel 2002 e.v. en het eerste uitvoeringsprogramma handhaving 2002 e.v. vastgesteld. Voorafgaande aan deze vaststelling zijn belanghebbenden, te weten ingezetenen en in onze gemeente een belang hebbende natuurlijke en rechtspersonen, in de gelegenheid gesteld mondeling dan wel schriftelijk hun zienswijzen op dit het beleids- en uitvoeringsprogramma kenbaar te maken.

Binnen onze gemeente is begin jaren negentig een inventarisatielijst van bewoonde (aangebouwde) bijgebouwen dan wel gesplitste panden opgesteld, waarvoor gold dat het gebruik ten behoeve van permanente bewoning in strijd was met de voorschriften van het geldende bestemmingsplan was. Er zijn in dat kader 136 adressen bekend, waaraan op dat moment in de geldende bestemmingsplannen nog geen woonbestemming was toegekend.

Het doel van het eerste uitvoeringsprogramma handhaving was het bereiken van een zogenaamde nul-situatie. Daartoe is voor de 136 reeds bekende adressen een zogenaamd plan van aanpak op- en door ons college bij besluit van 21 oktober 2003 vastgesteld.
Dit houdt in grote lijnen het volgende in. Per adres is in chronologische volgorde bekeken of:

1. legalisering van het huidige gebruik ten behoeve van permanente bewoning in een toekomstig bestemmingsplan alsnog tot de mogelijkheden behoort, dan wel:

2. het zogenaamde overgangsrecht van toepassing is, dan wel;
3. overgegaan kan worden tot vastlegging van het gebruik ten behoeve van permanente bewoning op naam van de huidige bewoners in een persoonsgebonden gedoogbeschikking, dan wel;

4. indien geen van de drie voorgaande stappen van toepassing is, alsnog dient te worden overgegaan tot handhavend optreden.

In relatie tot eerstgenoemde punt is het nog van belang te vermelden dat op dit moment actueel is de inhaalslag met betrekking tot de herziening van onze bestaande bestemmingsplannen voor de kommen van Boekel, Venhorst (reeds onherroepelijk) en het buitengebied. In deze nieuwe plannen zijn ook de zogenaamde vrijstellingsbepalingen voor mantelzorg opgenomen. In het kader van het gebruiksovergangsrecht is van belang de tijdsduur in jaren achtereen, met een onderbreking van minder dan één jaar aaneengesloten dat een pand, niet zijnde een woning volgens het bestemmingsplan, voor permanente bewoning in gebruik is. Als peildatum geldt het moment waarop het geldende bestemmingsplan onherroepelijk is geworden. Om dit aan te tonen kan door de eigenaar/bewoner gebruik worden gemaakt van op naam en adres gestelde beschikkingen, zoals bijvoorbeeld een WOZ-beschikking. Indien de eerste twee categorieën niet van toepassing zijn, bestaat er voor ons college nog de mogelijkheid tot afgifte van persoonsgebonden gedoogbeschikkingen: op grond daarvan mag door de in de beschikking genoemde perso(o)n(en) het gebruik van een bepaald pand ten behoeve van permanente bewoning worden gecontinueerd, maar het opnieuw gebruiken van hetzelfde pand door derden ten behoeve van permanente bewoning is niet toegestaan. Dit wordt wel de zogenaamde uitsterfconstructie genoemd. Door ons college kan overigens pas worden overgegaan tot het starten van een procedure voor dergelijke persoonsgebonden gedoogbeschikkingen, indien het bewuste pand voldoet aan de minimale eisen in het Bouwbesluit voor gebouwen, geen woongebouwen zijnde.

Tot voor kort was het met betrekking tot deze derde categorie ook relevant of het bewuste pand eventueel in een stankcirkel van een naburig agrarisch bedrijf ligt. Met de inwerkingtreding van de Wet Veehouderij en Geuremissie per 1 januari 2007 is deze toetsing naar alle waarschijnlijkheid niet meer nodig.
Indien het bewuste pand niet aan deze minimale wooneisen voldoet, waarbij met name moet worden gedacht aan eisen van daglichttoetreding, ventilatie en vluchtwegen, resteert voor onze college de noodzaak tot handhavend optreden. Overigens is tijdens veldinventarisatie gebleken dat er nog een zogenaamde restcategorie van adressen is, waarvoor geldt dat het gebruik ten behoeve van permanente bewoning reeds op het moment van inventariseren, al dan niet definitief, was beëindigd.

Inmiddels zijn de fases van (veld)inventarisaties en uitwerkingen achter de rug.
Van de 136 adressen vallen er:

· 77 onder de eerste categorie (te legaliseren in nieuwe bestemmingsplannen);

· 13 onder het zogenaamde (gebruiks)overgangsrecht;
· 22 onder de derde categorie (persoonsgebonden gedoogbeschikking behoort tot de mogelijkheden);

· Eén adres onder de categorie handhaven. In de praktijk is daarvoor echter een oplossing voorhanden binnen de regels ingevolge de provinciale voorbeeldregeling mantelzorg uit 2003;
· 24 onder de restcategorie bewoning reeds beëindigd.

Tegelijkertijd wordt er binnen onze gemeente nauwgezet op toegezien dat er geen nieuwe adressen van (aangebouwde) bijgebouwen dan wel gesplitste panden ontstaan, waarvoor geldt dat er sprake is van strijdigheid met de voorschriften van onze (nieuwe) bestemmingsplannen, daarbij inbegrepen de vrijstellingsbepalingen voor mantelzorg.

Het door u bewoonde (gesplitste) pand, dan wel aangebouwde of vrijstaande bijgebouw, valt binnen één van deze 22 adressen, waarvoor de conclusie luidt: een persoonsgebonden gedoogbeschikking behoort tot de mogelijkheden.

Met betrekking tot de adressen die tot deze derde categorie behoren, zal worden overgegaan tot het starten van procedures tot persoonsgebonden gedoogbeschikkingen overigens op naam en adres gesteld van de huidige bewoners, voor zover niet reeds een gedoogbeschikking aanwezig is.

Het voorgaande betekent dat op korte termijn in het weekblad Boekel-Venhorst en het Gemerts Nieuwsblad publicatie plaats zal vinden van de betreffende (ontwerp)gedoogbeschikkingen. Voor belanghebbenden bestaat de mogelijkheid tegen deze (ontwerp)beschikkingen zienswijzen dan wel bezwaren in te dienen.

Boekel, maart 2007
Burgemeester en wethouders van Boekel.