Nieuwe regelgeving verbetert toegankelijkheid geneesmiddelen


26.03.2007 / 17:01 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: St. kinder oncologie nederland

St. kinder oncologie nederland

NIEUWE EUROPESE REGELGEVING VERBETERT TOEGANKELIJKHEID VOOR KINDEREN TOT NIEUWE GENEESMIDDELEN.

Sinds 26 januari 2007 is een nieuwe Europese regelgeving van kracht geworden, die farmaceutische bedrijven ertoe verplicht om specifiek geneesmiddelenonderzoek bij kinderen te verrichten voordat een nieuw geneesmiddel wordt geregistreerd. Deze regelgeving is bindend voor alle EU lidstaten, en zal ertoe leiden dat een farmaceutisch bedrijf vóór een eventuele registratie een plan van onderzoek en, na uitvoering van het onderzoek, de resultaten daarvan voorlegt aan het Europese geneesmiddelenbureau EMEA.

Voor de 16.000 kinderen met kanker die jaarlijks in Europa gediagnostiseerd worden is dit belangrijk nieuws. Voor hen betekent dit namelijk dat meer wetenschappelijke kennis zal ontstaan over de werking en bijwerkingen van diverse nieuwe geneesmiddelen gericht tegen kanker en dat zij, indien nodig, in een eerder stadium van hun behandeling de beschikking zullen krijgen over nieuwe, veilige en effectieve geneesmiddelen. Dit is in sterk contrast met het recente verleden waar de farmaceutische industrie in het algemeen weinig aandacht heeft geschonken aan geneesmiddelenonderzoek bij kinderen, vanwege bedrijfseconomische motieven en vanwege de ethische aspecten van klinische geneesmiddelenstudies bij kinderen.

De nieuwe regelgeving is met enthousiasme ontvangen door het Europese consortium Innovative Therapies for Children with Cancer(ITCC), een samenwerkingsverband van experts op het gebied van geneesmiddelenontwikkeling bij kinderkanker: kinderartsen, farmacologen en biologen uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Italië. Het ITCC consortium (www.itccconsortium.org) bestaat uit 9 Europese laboratoria en 32 kinderoncologische centra en heeft als doel om d.m.v. diverse tumormodellen in de labs en geprotocolleerde en medisch-ethisch getoetste klinische studies nieuwe en effectieve geneesmiddelen tegen kinderkanker te ontwikkelen.

Prof. dr. Huib Caron, kinderarts-oncoloog en hoofd van de afdeling kinderoncologie van het Emma kinderziekenhuis AMC, en dr. Arnauld Verschuur, kinderarts-oncoloog, beiden verantwoordelijk voor de coördinatie van het ITCC Biology consortium, reageren enthousiast:

14)Deze nieuwe regelgeving is zeer hoopgevend voor kinderen met kanker.. Hoewel een grote meerderheid van de kinderen met kanker met de huidige behandelingen geneest, reageert nog steeds ruim 25% van de kinderen onvoldoende op de behandeling. Deze kinderen zullen vanaf nu sneller toegang krijgen tot nieuwe behandelingen, waarbij er een betere kennis zal ontstaan over de potentiële werkzaamheid en bijwerkingen van een betreffend middel. De nieuwe Europese regelgeving leidt ertoe dat nieuwe geneesmiddelen getest zullen worden in grootschalige en deskundige pan-Europese netwerken zoals ITCC, met als uiteindelijke doel betere behandelingen voor kinderen met kanker en een hogere kans op genezing.

De Stichting Kinderoncologie Nederland (SKION), de overkoepelende organisatie van alle hemato-oncologische centra voor kinderen, verklaart bij monde van haar voorzitter prof. dr. Maarten Egeler dat deze nieuwe Europese wet een aanzienlijke vooruitgang zal veroorzaken op het gebied van geneesmiddelenonderzoek bij kinderen met kanker. Voor een deel van de ruim 500 kinderen waarbij per jaar in Nederland een kwaadaardige aandoening wordt geconstateerd, zijn nieuwe geneesmiddelen dringend gewenst. Er is nog steeds een te groot aantal patiënten dat onvoldoende reageert op de huidige therapie en overlijdt aan de gevolgen van kanker. Goed onderzoek op het gebied van geneesmiddelen is voor de toekomst onontbeerlijk en de SKION probeert daar een bijdrage aan te leveren.

De voorzitter van de Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa; www.kika.nl), emeritus hoogleraar prof. dr. Tom Voûte reageert eveneens verheugd: De Stichting KiKa heeft als kerndoel de behandeling van kinderen met kanker te verbeteren. Uit dat oogpunt worden de succesvolle initiatieven van het Europese consortium ITCC van harte ondersteund door KiKa. De nieuwe Europese regelgeving zal een positieve bijdrage leveren aan onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen, en uitmonden in een betere kans op genezing voor deze patienten].

Ook voor kinderen met andere (ernstige) ziektebeelden zal deze Europese regelgeving leiden tot betere kennis van werking en bijwerkingen van nieuwe en bestaande geneesmiddelen. Voor kinderartsen is het vaststellen van de juiste dosering en het vinden van een geschikte toedieningsvorm een probleem. Tot op heden krijgen kinderen vaak een op het lichaamsgewicht aangepaste hoeveelheid van de dosering voor volwassenen, Dit gebeurt voor de meeste geneesmiddelen echter zonder gedetailleerde kennis van de werking, klaring en bijwerkingen van de middelen.
Prof. dr. Martin Offringa, directeur van het Nederlands Kenniscentrum Farmacotherapie bij kinderen (www.nkfk.nl ) heeft eveneens hoge verwachtingen: We hebben jarenlang om deze wetgeving gevraagd. Het is in onze ogen namelijk niet acceptabel meer dat kinderen een achterstand hebben ten opzichte van volwassenen. Maar om onze patienten in de komende jaren echt datgene te geven waar ze recht op hebben, dient dit geneesmiddelonderzoek nu ook in Nederland goed georganiseerd te worden.

Concluderend kan worden gesteld dat de nieuwe Europese Pediatric Regulation van grote waarde kan worden voor een verbetering van de kennis van werking en bijwerkingen van nieuwe en bestaande geneesmiddelen zodat zieke kinderen uitsluitend zullen worden behandeld met effectieve en veilige geneesmiddelen.


26)Regulation (EC) nr. 1901/2006 of The European Parliament and European Council on medicinal products for pediatric use.
ec.europa.eu/enterprise/pharmaceuticals/paediatrics/index.htm

Informatie:
Dr. Arnauld Verschuur, kinderarts-oncoloog, Emma Kinderziekenhuis AMC, email: a.c.verschuur@amc.uva.nl, tel: 020-5665839/ 5666370 Prof.dr Huis Caron, kinderarts-oncoloog, Emma Kinderziekenhuis AMC, email: h.n.caron@amc.uval.nl, tel: 020-5665656