PvdA Rotterdam


Nieuws

Ella Vogelaar logeert in probleemwijk

Ma 26 Mrt 2007 - Redactie

PvdA-minister Ella Vogelaar (Wonen, Werken, Integratie) logeerde vanacht in de Rotterdamse wijk Hillesluis. Onder het motto 'Samen buurten, samen binden' bezoekt de minister tot eind juni veertig aandachtswijken in Nederland. Vandaag staan als eerste 3 wijken in Rotterdam op het programma.

Vogelaar wil werken aan wijken waar mensen weer prettig en veilig wonen, werken en leren. In dat kader bezoekt ze vandaag de Tarwewijk, Bloemhof en Hillesluis in Rotterdam. Dit wijkenbezoek is het eerste van de wijkentoer langs alle veertig wijken onder het motto 'Samen buurten, samen binden'. Ze praat tijdens het bezoek met onder meer bewoners, ondernemers, buurtcomités en bestuurders, woningcorporaties.

Minister Vogelaar maakte deze week de lijst met veertig wijken bekend. 7 van deze wijken liggen in Rotterdam. In deze wijken wil het kabinet het tij keren zodat het in acht tot tien jaar weer wijken zijn waar het weer prettig wonen is. De wijktoer maakt deel uit van het grootschalige project 'Van probleemwijk naar prachtwijk'. Vogelaar wil zich daarin sterk maken voor wijken die grote problemen hebben als het gaat om wonen, werken, leren, integreren en veiligheid. De minister richt zich vooral op de wijken waar problemen zich opstapelen.

Met de wijkentoer wil de minister voor Wonen, Wijken en Integratie niet alleen kennis opdoen over de problemen in de wijken, maar juist ook inspiratie krijgen voor een creatieve aanpak en originele oplossingen. En vooral met veel mensen in gesprek raken. De informatie die dat oplevert, gebruikt de minister voor haar actieplan, dat voor de zomer verschijnt.

Logeerhuis in Hillesluis
Vanacht logeerde de minister in de wijk Hillesluis in een speciaal 'logeerhuis'. Het logeerhuis in de Beukelaarsstraat is een paar maanden geleden geopend om ambtenaren, bestuurders en politici (vrijwillig) een midweek of weekeinde te laten vertoeven. Op deze manier wordt meer kennis en inzicht over de probleemwijk vergaard, is de achterliggende gedachte.
Een prima initiatief volgens de minister. ,,Ambtenaren maken het beleid,'' zegt Vogelaar. ,,Ik vind het een heel goed idee dat diezelfde ambtenaren kunnen ervaren, al is het kortstondig, hoe het is om in zo'n wijk te wonen.''